Samfund

Dansk kok er blandt favoritterne i Bocuse d'Or Europe – her er retterne

Det var en lettet dansk lejr, der torsdag leverede deres retter til bedømmelse ved det uofficielle europamesterskab i kokkekunst.

Torsdag blev Bocuse d'Or Europe – det uofficielle europamesterskab i kokkekunst – skudt i gang.

Fra Danmark deltager kokken Ronni Vexø Mortensen, der er souschef ved gourmetrestauranten Geranium.

Og med ham ved roret ligger de rød-hvide farver lunt i svinget til en topplacering, lyder det fra gastronomiekspert og madanmelder Svend Rasmussen, der selv sidder i bestyrelsen i det danske Bocuse d'Or-akademi.

- Jeg tror mest spørgsmålet er, hvilken farve metallet, som danskerne kommer til at hente hjem, bliver, siger han.

Der ligger så meget hårdt arbejde bag det her

Ronni Vexø Mortensen, kok

Ved sin side i Bocuse d'Or Europe har Ronni Vexø Mortensen Geranium-kokken Sebastian Svendsgaard som sin såkaldte commis – en ungkok, der skal være under 23 år på konkurrencedagen.

Afrikansk fisk og vagtelindmad

Konkurrencen bliver i år afholdt i Tallin i Estland, og de ti bedste kokke går videre til det uofficielle verdensmesterskab - Bocuse d'Or, der afholdes i Lyon i Frankrig i juni 2021.

Hver af de 16 deltagende kokke har 5 timer og 35 minutter til at lave 14 udgaver af dels en tallerkenservering og dels en fadservering.

Og den bundne ingrediens i tallerkenserveringen var i år en noget speciel fødevare, nemlig den afrikanske ålemalle.

- Det er en farmet flodfisk, som er meget populær i Østeuropa, men ikke særlig kendt som spisefisk i det danske køkken, siger Svend Rasmussen.

Herunder kan du se den danske tallerkenservering:

Ved fadserveringen var det vagtel, der absolut skulle indgå, mens også fuglens hjerte og lever var et must i retten for at leve op til retningslinjerne.

Det er dog ikke udelukkende smagen, dommerne bedømmer retterne på. Der er også point for det visuelle udtryk, kreativitet og teknik.

Derudover kan kokkene hive point hjem for undgå madspild i køkkenet, mens også et indarbejdet nationalt element kan tælle op på scoren. Her er blandt andet kartoffel, ramsløg, hyldebær og peberrod danskernes bud på en smagsnuance fra Danmark.

Herunder kan du se danskernes fadservering:

Positive toner

Det danske hold har trænet intenst op til konkurrencen i mere end otte måneder. Derfor var det også lettelse, der prægede lejren, efter kokkene torsdag havde afleveret deres bidrag.

- Det gik rigtig godt, og vi havde kun få udfordringer undervejs, siger Ronni Vexø Mortensen.

På trods af den positive udmelding vil kokken dog ikke spå om de danske chancer for at hive en guldmedalje hjem, når vinderen kåres fredag.

- Det er altid svært at sige. Vi håber på en toptre-placering, men nu må vi se, siger han.

En dansk legende

Årets danske kandidat er ikke uvant på den store kokke-scene. Han har nemlig tidligere været med til at vinde sølv i Bocuse d'Or som commis i 2007 og igen i 2009 med Jasper Kure.

Men løber Ronni Vexø Mortensen med sejren i år, vil følelsen være en anden, lyder det fra det danske håb.

- Det vil betyde sindssygt meget. Der ligger så meget hårdt arbejde bag det her, så det vil være et stort skulderklap, siger han.

En dansk legende

Det år, hvor Ronni Vexø Mortensen var med til at vinde medaljen af sølv som commis, var det stjernekokken Rasmus Kofoed - medejer af Geranium - som var hovedmanden bag de vindende retter.

Og hans navn går igen og igen, når snakken falder på Danmarks store succes i gastronomiens verden, siger gastronomiekspert Svend Rasmussen:

- Han er en levende legende indenfor det her. I Bocuse d'Or kontekst er han eksempelvis den eneste, som har vundet både en guld-, sølv- og bronze-medalje i konkurrencen, siger han.

Derudover har stjernekokken vundet en guldmedalje som træner for Ungarn, mens han i 2019 vandt samme metal for Danmark som træner for den regerende verdensmester Kenneth Toft-Hansen fra Svinkløv Badehotel.

I år er han endnu en gang med som træner for de danske kokke, som venter håbefuldt på morgendagens vurdering.

Coronavirus i madens verden

På grund af coronavirus er Bocuse d'Or Europe blevet udskudt flere gange. Først skulle konkurrencen være afholdt i maj, senere i september, og først nu er den altså rigtig skudt i gang.

Af samme årsag vil der heller ikke være klapsalver fra publikum eller blitz fra pressens kameraer – mesterskabet bliver nemlig afholdt uden nogen af delene.

Vinderne bliver kåret fredag 16. oktober.