Coronavirus

Minkavlere bliver lønnet, hvis de selv slår deres dyr ned

Tre partier synes, at lønnet aflivning er en god idé. Samtidig lægger SF op til, at enden for dansk minkavl er nær. To partier er uenige.

Minkavlere kan vælge selv at aflive deres egne mink, og så modtager de løn for det. Det oplyser Bjarne Laustsen, folketingsmedlem for Socialdemokratiet, til Nordjyske.

Det sker, efter der har været kritik af, at aflivningen af minkene går for langsomt. Mink, som kan være smittet med coronavirus og potentielt bære smitten videre til mennesker.

Fødevarestyrelsen vurderer, at omkring 2,5 millioner mink skal slås ned grundet smitte enten på de enkelte farme eller farme i nærområderne. Der er smitte på 80 minkfarme i landet, og 56 besætninger er under mistanke for smitte.

Siden torsdag har myndighederne kun nået at aflive to besætninger.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) sagde tirsdag til TV Midtvest, at der skal tempo på aflivningen, så vi ikke risikerer, at virussen i de smittede mink muterer. Det kan i værste fald gøre en vaccine mod coronavirus ubrugelig, da virussen har ændret sig.

Avler: Ingen kan gøre det bedre end os

Minkavler Frank Andersen i Hjørring er glad for, at farmerne selv kan være med i aflivningen.

- At have så mange mand (fra myndighederne, red.) inde i farmen stresser minkene, og jeg tror ikke, at der er nogen, der kan gøre det bedre end os avlere, siger han til TV 2.

Han er dog noget utilfreds med den kompensationsordning, som minkavlere kan få. Der er nemlig forskel på, hvor mange penge en avler kan få, alt efter om det er en smittet eller rask bestand, der slås ned.

Er det en rask bestand, der bliver aflivet, får minkavlerne flere penge i kompensation, end hvis det er en smittet bestand.

- Hvis jeg ryger i gruppen, hvor de er smittede, ville det koste mig en halv million kroner.

Frank Andersen havde også coronasmitte på sin farm for to måneder siden, men alle seneste tests er negative. Men der er muligvis smitte på en farm, der ligger inden for 7,8 kilometer af Frank Andersens farm.

Regeringen har besluttet, at minkbesætninger i en radius af 7,8 kilometer fra minkfarme med påvist coronasmitte skal aflives for at undgå, at smitten spreder sig. Det bygger på anbefalinger fra sundhedsmyndighederne.

Sådan aflives minkene

Ifølge retningslinjer fra Fødevarestyrelsen aflives minkene ved at putte dem i en aflivningskasse, der fyldes med kuldioxid.

Derefter afhenter Daka SecAnim, der er en del af det veterinære beredskab, de døde mink til forarbejdning i Randers.

De bliver kogt ved meget høje grader for at fjerne smitte. Derefter bliver kødet og benene fra dyrene til benmel, der bruges til biobrændsel, og fedtet bliver omdannet til biodiesel, oplyser Daka SecAnim til TV 2.

Pelsen bliver altså ikke brugt til beklædning. Men ifølge Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, er minkene ved at gro deres vinterpels, og derfor er deres nuværende pels ikke brugbar.

SF: Stop al minkavl i Danmark

I SF kalder man initiativet om at lønne minkavlerne ”rigtig fornuftigt”, da smitten spreder sig hurtigere, end minken kan slås ned, siger fødevareordfører Carl Valentin.

Men ”det næste store skridt", der er brug for, er ifølge ordføreren, at minkavl bliver stoppet. Det har man for eksempel set i Holland, hvor avlen bliver forbudt fra april 2021.

- Vi opfordrer regeringen til at få indkaldt til forhandler om, hvordan vi kan få udfaset minkindustrien. Vi står i en situation, hvor SSI har sagt, at vi er bekymret for, at mutationer i mink gør, at vacciner ikke kommer til at virke, og det er mildt sagt et ret stort problem for folkesundheden, siger Carl Valentin til TV 2.

- Jeg håber, at regeringen er klar til at debattere det her. Fra SF's side har vi været mod minkavl i mere end et årti, men uanset hvad man mener (om minkavl, red.), må man forholde sig til, at vi står i en ekstraordinær situation, og derfor må man være klar til at træffe ekstraordinære beslutninger, siger Valentin.

Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, er enig med SF i, at det rette er at slå de syge mink og mink i risikozonen for smitte ned. Men partiets holdning til fremtidens minkavl er stik modsat SF.

- Vi skal stadig have en stor mink- og pelsproduktion i Danmark fremover. Danmarks pelsavlere er de dygtigste i verden. Bliver pelsen ikke produceret i Danmark, bliver den produceret under dårligere forhold i udlandet, og det ville være at gøre dyrevelfærden en bjørnetjeneste, siger Erling Bonnesen til TV 2 og tilføjer, at risikoen for mutationer i virus i mink skal undersøges hurtigst muligt.

Også i Dansk Folkeparti bakker man op om, at avlerne selv kan tage sig af aflivningen. Men Lise Bech, der er fødevareordfører i partiet, er i mod SF's forslag.

- Nu bruger man dette som en undskyldning for at ødelægge en hel branche. Det er altså mennesker, det handler om, det er familiedrevede virksomheder. Jeg synes, det er utilstedeligt, siger Lise Bech.

Danmark er verdens største producent af minkpels.