Samfund

Der er åben krig i Radikale Venstre, siger analytiker

Det ender formentlig med, at nogle forlader partiet, siger TV 2s politiske analytiker.

Åben krig er brudt ud i Radikale Venstre, siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

Udmeldingen kommer, efter at politisk leder Sofie Carsten Nielsen siger til TV 2, at hun opfatter det radikale folketingsmedlem Ida Aukens nye beskyldninger som "et angreb på partiet".

Onsdag skrev Ida Auken på Facebook, at hun allerede i 2017 fortalte Sofie Carsten Nielsen om en krænkelsessag, der omhandlede Morten Østergaard, og at hun bad Carsten Nielsen om at gribe ind. Men intet skete.

Ifølge Hans Redder er situationen nu eskaleret så voldsomt, at det formentlig ender med, at nogle må forlade partiet.

- Det er svært at forestille sig Sofie Carsten Nielsen og Ida Auken sidde i samme folketingsgruppe nogensinde igen, siger han.

Uholdbar situation

Ifølge Hans Redder viser de seneste ugers offentlige skænderier, hvor splittede og uenige de er i partiet.

- Det er en særdeles uholdbar situation, som ikke kan fortsætte meget længere. Slet ikke med den bombe, Ida Auken har sprunget i dag, siger han.

I Ida Aukens Facebookopslag onsdag skriver hun, at Sofie Carsten Nielsen i årevis har dækket over Morten Østergaard, og at hun for flere år siden advarede Sofie Carsten Nielsen om den daværende politiske leders opførsel.

Ifølge Hans Redder kan man ikke læse opslaget på anden måde, end at Ida Auken decideret anklager Sofie Carsten Nielsen for at lyve. Og det er meget alvorligt, siger han.

Formandsstrid kan blive genåbnet

Også politisk kommentator Hans Engell siger, at der er åben krig Radikale Venstre.

Ifølge ham kan dagens udvikling vække striden om formandsposten i partiet. Sofie Carsten Nielsen blev ny leder for de radikale 7. oktober efter et kampvalg mod Martin Lidegaard.

- Man må huske, at 25 procent af gruppen stod bag Martin Lidegaard, så det er et spørgsmål, om dette kommer til at genåbne formandsstriden, eller om de finder en løsning, lyder det.

Hans Engell kalder Ida Aukens indlæg et "mistillidsvotum" til Sofie Carsten Nielsen.

- Ida Aukens indlæg er en spand benzin på bålet, og Sofie Carsten Nielsen svarer hårdt igen. Er hun stadig leder, når der er gået en uge eller tre?

Carsten Nielsen afviser blankt

Sofie Carsten Nielsen siger til TV 2, at hun er chokeret over Ida Aukens opslag, og mener at det er decideret "uværdigt" af hende.

Hun mener, det sætter partier tilbage, og at der venter et kæmpe oprydningsarbejde forude.

- Jeg går ud fra, Ida Auken selv har gjort sig overvejelser om sin fremtid, siger Sofie Carsten Nielsen desuden.

Hun afviser endnu engang at have kendt til sag om Morten Østergaard, som Ida Auken beretter om onsdag på Facebook.