Samfund

Danmark har før nedlagt erhverv - hvad betyder det, hvis vi dropper minkfarme?

Sidste år eksporterede Danmark mink for knap fem milliarder kroner. Det svarer til 0,7 procent af den samlede danske eksport.

Minkavl er i disse dage i skudlinjen, efter at coronavirus har spredt sig til 89 minkfarme i Danmark - og yderligere 56 besætninger er under mistanke for smitte.

Myndighederne går derfor nu i gang med at aflive op mod 2,5 millioner mink for at komme virussen til livs. Samtidig vil Enhedslisten og SF forbyde minkavl i Danmark, som partierne mener bør afvikles af hensyn til dyrevelfærd.

Men hvor meget er der egentlig på spil med den danske minkproduktion, som er den største i verden og hovedsageligt eksporterer til Kina? Og hvad vil vi tabe, hvis vi helt afskaffer denne industri?

Det har TV 2 spurgt cheføkonom Las Olsen og chefanalytiker for Kina Allan von Mehren om - begge fra Danske Bank.

Priserne er presset i bund

I sidste år løb den samlede danske minkeksport op i 4,9 milliarder kroner. Det svarer til 3,8 procent af den samlede landbrugseksport og 0,7 procent af den samlede danske eksport til udlandet, fortæller Las Olsen.

På den baggrund kalder han minkproduktion for et "ikke uvæsenligt" erhverv.

Dog er eksporten aftaget meget - sidste år var den det laveste i 10 år, det halve af niveauet i 2015.

- Nedgangen hænger blandt andet sammen med, at priserne er faldet. De var høje for nogle år siden, og det har fået nye producenter på banen, hvilket har presset prisen, selvom nogle i branchen nu mener, at priserne er på vej op igen, siger Las Olsen.

Negativt for statskassen, men kun en overgang

Hvis Danmark fra den ene dag til den anden besluttede sig for, at minkavl skulle forbydes, ville den danske eksport falde under én procent.

- Vi har da overlevet væsentligt værre ting end det, siger Las Olsen med henvisning til, at Danmark tidligere er kommet videre efter at have måttet afvikle industrier så som skibsværfter og tekstilproduktion.

Dertil kommer dog flere afledte effekter. 6000 mennesker er direkte beskæftiget med minkavl i Danmark, ifølge Kopenhagen Fur. En afvikling af branchen vil betyde færre jobs og mindre beskæftigelse - ikke kun for minkavlerne, men også de, der lever af at forarbejde og eksportere mink.

- Folk kommer i arbejde igen efter en periode, det har vi set, når andre brancher er lukket. Men lavere samlet produktion en overgang, dét er negativt for statskassen. Så det er ikke gratis, siger Las Olsen.

Og der skal mere til end blot et knips med fingrene. Mange minavlere har lavet store investeringer i produktionen, som de i tilfælde af forbud må afskrive med store tab.

Vi kan godt klare at miste minken, siger eksperter

Flere af disse vil ifølge Las Olsen kunne få job andre steder - ofte til en lavere løn. Landbruget klarer sig bedre på andre eksportområder, men er også presset på fronter som prisudvikling og finansiering af større landbrug.

En afvikling af minkproduktionen i Danmark vil ikke umiddelbart få konsekvenser på andre danske eksportmarkeder i Kina, mener Kina-analytiker Allan von Mehren.

- Der er mange andre brancher, hvor vi har et potentiale i Kina, og de kører uafhængigt af minkeksporten siger han.

Det drejer sig blandt andet om danske teknologier, som kan hjælpe kinesiske storbyer til et bedre miljø. Den kinesiske middelklasse er fortsat i kraftig vækst, og det kommer også danske tøjmærker, med Bestseller i front, til gode. Det samme gælder for Lego og industrikoncerner som Danfoss og Grundfos. Allan von Mehren tvivler på, at disse markeder vil blive ramt ved en afskaffelse af minkproduktion i Danmark.

Mink er en meget lille del af landbrugssektoren. Mange tusinde virksomheder må hvert år dreje nøglen om af den ene eller anden grund, vurderer Las Olsen, som dog samtidig medgiver, at det er sværere at lukke en hel branche.

Men at stoppe minkavl vil ikke være det samme som at nedlægge eksempelvis svineproduktionen.

- Konklusionen må være, at selvom mink er et rimeligt stort erhverv i Danmark, er det dog ikke større end, at vi godt kan håndtere at miste det, som vi har gjort med andre brancher. Men det kan være en ringe trøst for den enkelte minkavler, siger Las Olsen.