Coronavirus

Minister om minkstrategi: Myndighederne frygter mutation, så vaccine ikke vil virke

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Regeringen har besluttet at aflive mink i en radius af 7,8 kilometer fra minkfarme med påvist coronasmitte.

Mink i tusindvis bliver i øjeblikket aflivet på minkfarme rundt omkring i landet på grund af coronavirus.

Dels fordi det frygtes, at smitten blandt dyrene breder sig til befolkningen, men også af frygt for, at den virus, minkene bærer, muterer. Det kan nemlig gøre en eventuel vaccine ubrugelig.

Det siger Fødevareminister Mogens Jensen (S) på baggrund af de anbefalinger, han har fået fra sundhedsmyndighederne.

- Man er bange for, at den særlige mutation, der findes af virus hos mink, skal udvikle sig på en måde, så en kommende vaccine ikke vil virke, siger han til TV Midtvest.

Statens Serum Instititut: Mindst 15 mutationer

Ifølge Anders Fomsgaard, der er overlæge ved Statens Serum Institut, viser instituttets forskning, at virussen ændrer sig inde i minkene. Dermed opstår der mutationer, som ikke ville være sket i mennesker.

- Det bekymrende er, at mutationerne af virus fra minkene kan smitte tilbage til mennesker. Vi er bekendte med over 150 minkfarme, der er smittet med de her varianter, som kan smitte videre ud i samfundet, siger han.

Han fortæller, at man ikke på nuværende tidspunkt har fundet mutationer hos minkene i Danmark, der er resistente over for antistoffer, i de undersøgelser man har foretaget.

- Vores kollegaer rundt i verden undersøger andre mutationer, hvor der har været konsekvenser som at være resistente over for antistoffer. Vi ved, at det kan forekomme, og da mutationerne ligger tæt på hinanden, er det noget, vi undersøger meget nøje, siger han.

Han vurderer, at der på nuværende tidspunkt er påvist mindst 15 forskellige mutationer blandt de danske mink, hvis man kun kigger på det overfladeprotein, der er vigtigt med hensyn til antistoffer.

Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi, er enig i, at det er bekymrende.

- Hvis overfladestrukturerne pludselig er nogle andre, end nogle antistofferne kan genkende, så virker vaccinen ikke. Så det er i høj grad en relevant bekymring, siger han til TV 2.

Afliver mink i en radius af 7,8 kilometer

Regeringen har besluttet at aflive mink i en radius af 7,8 kilometer fra minkfarme med påvist coronasmitte. Det beror på anbefalinger fra sundhedsmyndighederne.

- De siger, at det er det optimale for at slå smitten ned, og det baserer man på de erfaringer, man har, fra hvordan smitten har spredt sig på de nordjyske besætninger, og jeg må som fødevareminister bare sige, at vi er nødt til at gøre, alt hvad vi kan for at stoppe coronasmitten og sikre, at den ikke spreder sig fra mink og ud i resten af samfundet, siger han til TV Midtvest.

Flere partier vil have fødevareministeren til at skifte strategi i indsatsen mod coronavirus på minkfarme.

I alt 80 danske minkfarme er blevet smittet med coronavirus, mens 56 minkfarme er under mistanke, oplyser Fødevarestyrelsen.

Ved ikke hvor smitten kommer fra

Det betyder, at cirka syv procent af Danmarks minkfarme er eller har været smittet med coronavirus. Og det er en udvikling, der bekymrer Fødevarestyrelsens beredskabschef, som medgiver, at minkavlerne står i en forfærdelig situation.

- Men med den hastighed, som vi kan se, at smitten spreder sig med mellem minkfarmene i Jylland, er vi nødt til at aflive minkene hurtigst muligt, siger Nikolas Kühn Hove i pressemeddelelsen.

Fødevarestyrelsen ved endnu ikke, hvordan coronavirussen er kommet ind på de mange minkfarme.

- Vi har ikke et fuldt billede af, hvad det er for en virus, vi har med at gøre. Det betyder, vi ikke fuldt ud kan kortlægge, hvordan smitten spreder sig, siger han.

Nikolas Kühn Hove siger, at det er bevist, at smitten spreder sig fra menneske til mink, men at der kun er få eksempler på det omvendte.

Professor: Jo mere smitte jo større risiko

Ifølge Hans Jørn Kolmos er der ikke andet at gøre end at stoppe smittespredningen på minkfarmene.

- Jo mere smitte der er, og jo flere dyr der er smittede, jo større er risikoen for, at de her mutationer opstår.

- Det kan man kun bekæmpe ved at udrydde de dyr, der er smittede, og de dyr som man er bange for, er smittede, siger han.