Coronavirus

Professor: Falder ikke så hurtigt, som vi kunne have drømt om

For anden dag i træk er der konstateret under 400 nye tilfælde med coronasmitte.

Det seneste døgn er 389 personer bekræftet smittet med coronavirus i Danmark.

Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Der er desuden konstateret to nye dødsfald, og yderligere fem er blevet indlagt. Dermed er der i alt 107 indlagte med coronavirus herhjemme.

Professor havde håbet på færre smittede

Ifølge Henrik Nielsen, professor og overlæge på Aalborg Universitetshospital, kan sundhedsvæsenet godt følge med epidemien i øjeblikket. De daglige smittetal er dog stadig højere, end man kunne håbe, siger han.

Han så dem gerne komme under 200 smittetilfælde per dag.

- Vi har før været klart under 200 tilfælde om dagen, så denne her pludselige stigning med enkelte dage over 600 gav anledning til bekymring.

- Det er faldende igen, men det går ikke så hurtigt ned, som vi kunne have drømt om, men det har stabiliseret sig, vurderer han.

Lavere antal test

De seneste to dage er der registreret under 400 nye tilfælde af coronavirus i Danmark om dagen.

Sammenlignet med for nogle uger siden ligger det daglige antal nye smittetilfælde generelt lavere i øjeblikket. Det kan skyldes, at antallet af test for coronavirus også er lavere.

Siden søndag er der kommet svar på 36.354 prøver. Det er noget under de mere end 50.000 prøver, der dagligt kom svar på for nogle uger siden.

Astrid Iversen, der er professor i immunologi og virologi ved Oxford University i Storbritannien, peger også på, at tallet er steget, hvis man kigger på antallet af testede.

- Hvis man kigger på antallet af førstegangstestede, så ligger tallet meget højt. Der er kun halvt så mange, der er blevet testet første gang, som i størstedelen af september.

Hun forklarer, at der er større risiko for at se positive test hos dem, der bliver testet for første gang, fordi mange af dem, der bliver testet for anden gang, bliver testet for at være sikre på, at de var negative.

- Tallet er ikke steget voldsomt, men det ligger højt, siger hun.

Ud af de 107 indlagte er 19 på intensiv, mens 13 er lagt i respirator.

- Det er en anderledes epidemi end i foråret. Det er en anden type danskere, der smittes nu, som i langt højere grad kan klare infektionen hjemme, lyder det fra Henrik Nielsen.