Samfund

Kommentator: - Et enormt traume for Radikale Venstre

Sager om seksuelle krænkelser hos de radikale kunne kun udløse en påtale, og dermed fik partiet ikke lavet nye retningslinjer, siger sekretariatschef.

Det Radikale Venstre er stærkt belastet og ramt af et traume efter flere sager om seksuelle krænkelser i partiet.

Det mener politisk kommentator Hans Engell, efter at Katrine Robsøe har meldt sig blandt ofrene for den nu forhenværende partileder Morten Østergaards grænseoverskridende adfærd.

- Det her er samlet set en total møgsag fra Det Radikale Venstre midt i finanslovsforhandlinger og coronakrise og alt muligt andet, men som også sætter fokus på Sofie Carsten Nielsens rolle i alt det her, siger Hans Engell til TV 2.

Gravet dybt internt

Sofie Carsten Nielsen blev onsdag valgt som ny leder for de radikale efter et langt gruppemøde i København, hvor Morten Østergaard trådte tilbage.

Det skete som en konsekvens af, at han havde krænket partikollegaen Lotte Rod - og samtidig dækket over sig selv. Men fredag måtte Morten Østergaard indrømme, at han havde yderligere tre sager af lignende karakter på sin samvittighed.

Mandag aften stod det klart, at Katrine Robsøe var en af dem, hvilket hun afslørede i et opslag på Facebook. Og få minutter senere meddelte Morten Østergaard, at han nu sygemelder sig fra Folketinget.

- Man har gravet internt i den radikale gruppe, og partileder Sofie Carsten Nielsen har sagt, at hun vil tage en grundig snak med Morten Østergaard, når han vender tilbage. Men samtidig har sagen haft konsekvenser for sekretariatslederen hos de radikale, fordi de krænkede kvinder ikke har fået en korrekt behandling, siger Hans Engell.

Kunne kun udløse reprimander

En intern redegørelse fra partiet viser, at de radikale kunne kun give Morten Østergaard, der indtil 7. oktober var politisk leder for partiet, en påtale for krænkelser.

Af redegørelsen fremgår det samtidig, at sekretariatsledelsen har haft kendskab til tre sager, der tager udgangspunkt i krænkelser ved festlige lejligheder i 2015, 2016 og 2017.

I alle tre tilfælde var hovedpersonen Morten Østergaard, der efterfølgende fik en reprimande, som han accepterede.

I en pressemeddelelse skriver den nyvalgte politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, at det undrer hende meget, at det "trods gentagne sager ikke har været muligt at bringe sagerne videre, så der kunne drages yderligere konsekvens".

Hun erkender, at sekretariatschefen Lars Beer Nielsen har stået i en svær situation, men at hans ageren nu får konsekvenser.

- Jeg har på baggrund af redegørelsen og med opbakning fra Radikale Venstres landsledelse og forretningsudvalg besluttet, at sekretariatschefen får en advarsel for mangler i håndteringen, skriver Sofie Carsten Nielsen.