Krænkelser på arbejdet

Eksperter om Kofods sexsag: Det kan få konsekvenser på den udenrigspolitiske scene

Sagen om Jeppe Kofod kan tvinge udenlandske udenrigsministre til enten at bakke op eller tage afstand, siger ekspert.

Udenrigsminister Jeppe Kofods (S) sexsag kan få konsekvenser for ham i hans virke som udenrigsminister.

Sådan lyder det fra Martin Marcussen, som er professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Jeg tager stilling til, om sagen er en hindring for, at han kan yde det maksimale på den udenrigspolitiske scene. Og det, mener jeg, det er

Martin Marcussen, professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet

Han forklarer, at Jeppe Kofod og regeringen har lanceret en værdibaseret udenrigspolitik, som handler om, at Danmark skal gå i front med at "holde værdifanen højt" på lige fod med eksempelvis Sverige og Canada.

- Og så vil der gå sport i at spørge, hvordan det egentlig står til med Danmark og udenrigsministerens egne værdier, siger Martin Marcussen til TV 2.

Sætter samarbejdspartnere i ubehageligt dilemma

Han fortæller, at der sidder godt 70 udenlandske ambassadører i København, hvis job er at rapportere til deres hjemlande om, hvad de ser og oplever i Danmark.

Og en del af det er også at orientere hjemlandene om Jeppe Kofods sag for at klæde deres egne udenrigsministre og parlamentsmedlemmer på, hvis de skal møde ham.

- Og så vil de jo måske stille spørgsmål om "er det manden, vi skal lave et doorstep-interview sammen med?" Jeppe Kofod kan jo ske at få et ubehageligt spørgsmål, og så skal den udenlandske udenrigsminister enten bakke op eller tage afstand. Det er et ubehageligt dilemma for vores samarbejdspartnere.

"Ville klart være bedre, hvis sagen ikke var der"

Sagen om Jeppe Kofod er nået flere udenlandske medier, efter MeToo-debatten er blusset op herhjemme igen.

Blandt andet BBC, Politico og Bloomberg har skrevet om sagen, hvor udenrigsministeren i 2008 havde sex med en 15-årig pige. Jeppe Kofod var på daværende tidspunkt 34 år.

Når Jeppe Kofod bringer en ballast med sig, som er vigtig i Danmark, og som alle taler om, så kan der opstå en problematik i andre lande. Og det er, uanset om det er 12 år siden

Martin Marcussen, professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet

Martin Marcussen er ikke den eneste, som mener, at sagen kan være skadelig for udenrigsministeren. Det samme vurderer flere eksperter overfor Jyllands-Posten.

Til avisen siger blandt andre Louise Riis Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier, at "det klart ville være bedre, hvis sagen ikke var der".

- Men præcis hvordan og hvor meget, den skader, er umuligt at gøre op, siger hun.

- Sagen er en hindring for ministeren

Martin Marcussen vurderer, at det udenrigspolitisk kan skabe problemer for Kofod, hvis han bruger den "lidt mere missionerende værdipolitiske tilgang" over for lande som Rusland, Saudi-Arabien og Kina.

- Så vil de straks trække den her sag frem, kan man formode. Og de vil spørge Jeppe Kofod, om han ikke lige skulle have sit eget hus i orden, inden han går rundt i verden og promoverer værdier.

Han understreger, at han ikke tager stilling til, om Kofod skal være udenrigsminister eller ej.

- Jeg tager stilling til, om sagen er en hindring for, at han kan yde det maksimale på den udenrigspolitiske scene. Og det, mener jeg, det er.

- Når Jeppe Kofod bringer en ballast med sig, som er vigtig i Danmark, og som alle taler om, så kan der opstå en problematik i andre lande. Og det er, uanset om det er 12 år siden, om det er lovligt i Danmark, eller om han har sagt undskyld. Alle de argumenter er irrelevante i den her sammenhæng.