Samfund

"Uheldig" eller en "sejr" for lønmodtagere - uenighed om ny pensionsaftale

Der er uenighed om, hvorvidt det er en god eller en dårlig aftale, der i nat blev enighed om. Arkivfoto. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

DI er ikke imponerede over den nye aftale, der vil trække raske ud af arbejdsmarkedet, men omvendt er de glade i Dansk Metal.

Den nye politiske aftale om ret til tidlig pension vil ifølge Dansk Industri bruge mange penge på at trække tusinder af raske og arbejdsdygtige medarbejdere ud af arbejdsmarkedet.

Og det er ikke godt, mener viceadministrerende direktør i Dansk Industri (DI) Kim Graugaard.

- Det er uheldigt i en situation, hvor seniorerne fylder mere og mere på arbejdsmarkedet som erfarne og vigtige medarbejdere, og vi ser ind i en fremtid med mangel på ikke mindst dygtige faglærte, udtaler han i en pressemeddelelse.

Den nye aftale giver de mennesker med de længste og ofte hårdeste arbejdsliv ret til at trække sig tidligere tilbage.

Retten til tidlig pension tager udgangspunkt i antallet af år på arbejdsmarkedet.

Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen, mens 42 og 43 år giver ret til, at man kan gå fra et eller to år før folkepensionen.

- Vi håber, at regeringen som aftalt i forståelsespapiret snarest muligt vil fremlægge initiativer, som kan sikre de fornødne medarbejdere til det offentlige og de danske virksomheder. Ellers vil aftalen få yderligere negative konsekvenser for dansk økonomi, velfærd og vores arbejdsmarked, udtaler Kim Graugaard fra Dansk Industri.

Glæde i fagforbund

Dansk Metals formand, Claus Jensen, mener, at den nye pensionsaftale sætter den rette kurs for genopretning af ret og pligt for seniorer, der har knoklet i mange år.

Han kalder retten til tidlig pension for en "sejr" for lønmodtagerne.

Dansk Metal er det forbund, der har den næststørste andel af medlemmer, der vil være berettiget til en tidlig tilbagetrækning, eftersom forbundets medlemmer typisk kommer meget tidligt i lære.