Samfund

Pernille Skipper langer ud efter kritikere i sexisme-debat

- Jeg har enorm respekt for, hvad Lotte Rod og de andre kvinder, der er stået frem, har gjort, siger Pernille Skipper, som maner til ro i debatten.

Da den radikale folketingspolitiker Lotte Rod onsdag aften lagde et opslag på Facebook, efter Morten Østergaard trak sig fra posten som leder af partiet, gik der ikke længe, før kommentarerne hobede sig op.

Østergaard trak sig ifølge ham selv som konsekvens af dårlig håndtering af en sag om, at han for ti år siden havde taget Lotte Rod på låret.

Og selvom Lotte Rod møder opbakning på Facebook, er der også mange negative kommentarer i blandt:

- Det har jo intet med overgreb at gøre, hvis du føler dig krænket, skal du have en psykolog, der kan lære dig, hvad det vil sige at være menneske. Vi skal også kunne finde sammen i par, skriver Nikolaj W.

- Jeg håber, du har det godt med dig selv, Lotte. Du skulle skamme dig. Hvorfor sagde du ikke noget, da det skete. Jeg tror, du omgås sandheden, skriver Pia D.

- Både en hånd på låret i ungdomspartiet og i folketingsgruppen... hmm... Mon ikke du selv sender nogle alt for indbydende signaler. Men nu fik du da smadret Mortens liv, og måske også skabt meget ondt i hans familie og børns liv.... Skam dig - du er mediesyg, skriver Lisbeth S.

Skipper: Træk nu vejret

Kommentarerne er langt over stregen, mener Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Hun opfordrer derfor alle dem, der giver Lotte Rod skylden, til at tage en dyb indånding.

- Som om det er hendes beslutning, alene. Som om det er hende, der er forkert på den. Her har vi at gøre med en kvinde, der er blevet udsat for noget, der var forkert. Hun har talt ud om det, og det har så fået nogle konsekvenser. Men det er ikke hendes afgørelse alene, hvordan det skulle gøres. Og det berettiger bestemt ikke, at man taler til hende på den måde, som det sker på internettet lige nu, siger hun og tilføjer:

- Jeg har enorm respekt for, hvad hun og alle de andre kvinder, der er stået frem, har gjort. Så træk vejret. Lotte Rod har gjort det eneste rigtige, hun kunne gøre, siger Pernille Skipper.

Samtidig opfordrer hun til, at de, der lige nu synes, at sexisme-debatten er gået over gevind, holder øjnene på bolden.

- Jeg tror, det er meget vigtigt, at man lytter efter, hvad de radikale folketingsmedlemmer og Morten Østergaard selv siger. Det er ikke, det han gjorde for ti år siden, der er problemet. Det er håndteringen af sagen nu, som har været udslagsgivende for, hvordan det er endt.

Debat begyndte hos Sofie Linde

Debatten om sexisme herhjemme begyndte, da Sofie Linde som vært ved dette års Zulu Comedy Galla fortalte, at hun for 12 år siden var blevet afkrævet et blowjob af en "stor tv-kanon", der truede med at ødelægge hendes karriere, hvis hun afslog.

Herefter rullede bolden i mediebranchen og siden har debatten også indtaget Christiansborg, hvor flere kvinder - her i blandt altså Lotte Rod - har fortalt om, at de også er blevet udsat for sexistisk eller krænkende adfærd fra deres mandlige kolleger.