Krænkelser på arbejdet

Mulig krænkelsessag mod Lidegaard blev nævnt på møde

Dele af De Radikales folketingsgruppe frygtede ny krænkelsessag, hvis Martin Lidegaard blev leder, siger han.

- Man skal ikke være i politik, hvis man ikke kan tåle at tabe.

Det siger De Radikales Martin Lidegaard dagen efter at have tabt et kampvalg mod Sofie Carsten Nielsen om at blive De Radikales nye politiske leder efter Morten Østergaard. Sidstnævnte gik af efter en intern krænkelsessag.

Lidegaard tabte kampvalget med 4-12. Lotte Rod, Marianne Jelved, Jens Rohde og Lidegaard stemte på sidstnævnte.

- Vi havde fine diskussioner på kryds og tværs, og jeg vil gerne røbe så meget, at det gik lidt op og ned med de stemmetal, og at det på et tidspunkt så lidt bedre ud for mig. Men det endte, som det gjorde. Af mange grunde, siger Lidegaard.

Han henviser til, at Sofie Carsten Nielsen til ham har oplyst, at der "for nogle år siden var en, som følte, at jeg (Lidegaard, red.) på et dansegulv kom for tæt på". En anden person selvsagt. Lidegaard tilføjer, at han ikke erindrer en sådan hændelse.

- Som vi kan læse i aviserne i dag, blev det også en debat, at vi kunne risikere at få en ny sag. Det er jeg fast overbevist om, at vi ikke ville få. Men det kort kom ind, og den usikkerhed talte selvfølgelig ikke i min retning, siger Lidegaard om onsdagens interne debat.

Ved du, hvem sagen omhandler? Er det et folketingsmedlem?

- Nej, jeg aner det ikke.

Bør det være et argument, at man kan risikere en sag, som man ikke rigtig kender til? Hvad synes du om det?

- Jeg synes da, det er lidt svært. Men når man stiller op til en tillidspost, er det jo ikke op til mig at afgøre, om folk stemmer rigtigt eller ej. De skal stemme på det, de mener, er rigtigt, siger Martin Lidegaard.

- Og det har folk gjort, og det er fuldstændig fair, det er sådan, det skal være, det er taget til efterretning. Bitterhed er noget, som livet er alt for kort til, både i politik og i resten af livet.

Overvældende reaktion fra bagland

Lidegaard vil trods nederlaget arbejde videre for, at De Radikale fremover skal være "mindre konfrontatoriske og mere dialogsøgende". Som han selv formulerer det.

- Jeg har fået en helt overvældende reaktion fra vores bagland, hvilket er kommet bag på mig, men som rører mig. Og som også fortæller mig, at det er vigtigt, at der også er nogen i den radikale gruppe, som arbejder på det mere dialogsøgende spor.

- Derfor vil jeg gerne give det en chance til og håbe, at vi tilsammen, hele gruppen, kan få skabt den balance, der hele tiden har drevet Det Radikale Venstre mellem den meget stærke værdipolitik, men også villigheden til at finde kompromiserne, dialogen og forandringen, siger Lidegaard.

Sofie Carsten Nielsen har dog allerede gjort det klart, at hun som politisk leder fortsætter den kurs, som hun og Morten Østergaard har lagt for partiet i en årrække.

Lidegaard erkender, at han ikke forventer, at hans linje bliver mere synlig fremover nu, efter at han officielt har vist sine ambitioner om at ville stå i spidsen for partiet.

Frygtede mangel på egen tilgang

Men det er ifølge Lidegaard vigtigt, at hans holdning er repræsenteret hos De Radikale.

- Jeg kunne godt frygte, hvor vi gled hen, hvis ikke vi også havde min tilgang repræsenteret, siger Lidegaard.

Han tilføjer, at onsdagens afstemningsresultat ikke afspejler det, som han efter flere timers diskussion i folketingsgruppen selv observerede fra partifællerne.

Selve krænkelsessagen handler om en hånd fra Østergaard på partifællen Lotte Rods lår for ti år siden. En hånd, som hun fjernede dengang.

Det er ifølge de involverede parter ikke selve hændelsen, der fældede Østergaard, men måden som sagen er blevet håndteret på den seneste tid.

Lidegaard mener, at den radikale ledelse - altså heriblandt Østergaard og Sofie Carsten Nielsen - har håndteret sagen forkert. Der blev lavet et coverup, mener Lidegaard. Og det skulle ikke have været lavet, mener den tidligere udenrigsminister.