Samfund

I weekenden dræbte en 24-årig en tilfældig - mor frygter, at hendes datter bliver den næste til at dræbe

Regeringen vil samle behandling for psykisk syge med et stofmisbrug ét sted. I dag falder patienter ned mellem to stole, siger minister.

Rettelse: Det er tidligere fremgået af artiklen, Louise Bachs psykoser førte til at hun overfaldt en gravid kvinde. Louise var på gerningstidspunktet ikke erklæret psykotisk, men var ifølge Heidi Bach diagnosticeret således før og efter retssagen.​

I weekenden slog en 24-årig psykotisk mand med et stofmisbrug en 72-årig mand ihjel på åben gade i Nykøbing Falster

Heidi Bach frygter, at hendes datter bliver den næste til at dræbe.

Hendes datter Louise er paranoid skizofren og har samtidig et stofmisbrug. Hun er tidligere dømt for at have overfaldet en gravid kvinde.

Louise har flere gange været indlagt på et psykiatrisk hospital på grund af psykoserne. Men det har ikke været nok, mener hendes mor:

- Hun får lov at sove den ud, og så bliver hun sendt ud igen - og så misbruger hun igen, fordi hun vil kurere sig selv. Og så starter vi forfra. Hvorfor lukker de dem ud?, spørger Heidi Bach og henviser til psykiatrien og fortsætter:

- Det må ende galt.

Dobbeltbelastede patienter

Louise er dobbeltbelastet, fordi hun både har et misbrug og en psykisk sygdom.

Den 24-årige har ligesom Heidi Bachs datter været indlagt på psykiatriske afdelinger. Men han er aldrig blevet diagnosticeret med en psykisk lidelse.

Det har fået familien til den 24-årige til at kalde på bedre hjælp til dobbeltbelastede personer.

Den 24-årige blev skudt og dræbt af politiet efter sit angreb på den 72-årige mand.

Ét system skal håndtere patienter

Dobbeltbelastede patienter skal i dag behandles for deres psykiske problemer i regionen, mens misbrugsbehandlingen sker i kommunerne. Det vil regeringen dog ændre, så disse patienter fremover skal udredes og behandles i ét sted.

De mennesker ender jo i et ingenmandsland, og det dur simpelthen ikke

Astrid Krag, social- og indenrigsminister (S)

- De mennesker ender jo i et ingenmandsland, og det dur simpelthen ikke. Vi bliver nødt til at sørge for, at der er ét system, der griber dem, og som kan rumme både det, at de har en psykisk sygdom, som ikke er diagnosticeret. Og at de har et misbrug, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag til TV 2.

Hos organisationen for pårørende Bedre Psykiatri er landsformand Mads Engholm glad for udmeldingen fra regeringen.

- De har brug for en bedre sammenhængende behandling, end det de kan få i dag, siger han.

Bedre Psykiatri hører ofte fra pårørende, at psykisk syge først skal behandles for deres misbrug før behandlingen af den psykiske lidelse kan begynde eller omvendt.

- Det betyder jo, at de psykisk syge og deres pårørende er i et dilemma, hvor man ikke kan komme videre, siger han.

Vil det ikke være en dyrt at samle behandling af misbrug og psykisk lidelse ét sted?

- Jo, det koster jo noget at sørge for det rigtige personale er der. Til gengæld kan man jo spørge sig selv, hvor meget det koster samfundet, når psykisk syge med misbrugsproblemer ender med at gøre skade på sig selv eller andre, siger Mads Engholm.

Heidi Bach et eller andet

Regeringen vil endnu ikke sige, hvor ansvaret for behandlingen af de dobbeltbelastede patienter skal placeres, men det skal være ét system, der står for behandlingen, når “det rigtigt brænder på”.

- Det er nødt til at være ét system, som har hovedopgaven og holder fast i det første lange stykke tid, og sidenhen er der jo en større indsats med at hjælpe de her borgere tilbage til en værdig hverdag, siger Astrid Krag.

Heidi Bach tager positivt imod regeringens planer. Men hun mener samtidig, at det er på høje tid, at der sker noget.

- Jeg er sikker på, at hvis man ikke venter alt for længe, så vil man kunne hjælpe Louise. Men jeg tænker, at det skulle vi da have haft på benene noget før. Jeg undrer mig over, hvad der gør, at man ikke har fået det op at stå noget før, siger hun.

Regeringen forventer at kunne begynde forhandlinger om det nye system i starten af 2021.