Krænkelser på arbejdet

Fra kikset flirt til kulturopgør: Partiledere kommenterer Østergaards afgang

Nye Borgerliges Pernille Vermund kalder det "en kikset flirt", mens SF's Pia Olsen Dyhr håber, andre kan tage ved lære af Det Radikale Venstres sag.

Onsdag valgte Morten Østergaard at trække sig som politisk leder for Det Radikale Venstre, efter håndteringen af en krænkelsessag, der viste sig at have ham selv som hovedperson.

Morten Østergaards afgang har fremkaldt reaktioner fra en række politiske ledere i Folketinget. Læs nogle af dem her.

Nye borgerlige: En kikset flirt

Nye Borgerliges leder kalder Morten Østergaards hånd for en "kikset flirt".

Spørger man Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, havde hun ikke taget sagen om en hånd på hendes lår frem 10 år efter hændelsen - medmindre hun virkelig havde følt sig krænket.

- Det er trist, at man i et parti som Det Radikale Venstre åbenbart har skabt en kultur, hvor det at lægge en hånd på en kvindes lår for 10 år siden er så svært at komme ud med - der er så stor politisk korrekthed - at formanden ikke kan sige, at det var en kikset flirt, siger hun.

Pernille Vermund vil følge debatten, men hvis hun havde været udsat for det, havde det været en sag til glemmebogen, siger hun.

- Personligt ville jeg sige, at hvis en mand for 10 år siden havde lagt en hånd på mit lår, en mand der i øvrigt ikke var formand, og jeg havde fjernet den, så havde jeg nok glemt alt om det. Og hvis jeg synes, at det var et problem, var jeg nok bare gået til ham direkte, siger Pernille Vermund.

SF: En politisk kultur vi skal gøre op med

Formand for SF, Pia Olsen Dyhr, håber, at alle partier kan tage ved lære af Det Radikale Venstres sag.

Det er opgøret med en politisk kultur, siger SF's formand.

- Det er en politisk kultur, som vi skal have gjort op med. Jeg har respekt for Mortens beslutning. Jeg kunne godt mærke, at det ikke var nogen nem beslutning. Og så har jeg ikke andre kommentarer. Det er et internt radikalt anliggende, men det er noget alle partier skal forholde sig til, siger hun.

Pia Olsen Dyhr forventer ikke forandringer i samarbejdet med Det Radikale Venstre trods skiftet i partiets ledelse.

- Samarbejdet er det samme. Og jeg har hørt Sofie Carsten Nielsen bekræfte linjen, så jeg tror, at vi får et fint samarbejde på klima, uddannelse og meget andet.

Enhedslisten: Ondt af dem alle. Ikke nemt for nogen

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, siger om situationen hos de radikale.

Enhedslistens politiske leder opfordrer til, at folk lader være med at pege fingre af Lotte Rod i sagen om Morten Østergaards exit. Video: Sofie Sparre

- Jeg har ondt af dem alle sammen, for det må ikke have været nemt for nogen af dem. Når det er sagt, så skal jeg ikke være dommer over, hvad der er rigtigt og forkert.

- Det er vigtigt, at vi kommer til et sted, hvor det ikke er de kvinder, der står frem, som betaler prisen. Sådan har det være i alt for mange år.

Skipper opfordrer samtidig de mest rabiate kritikere på de sociale medier til at tage en dyb indånding og tænke sig om.

Statsministeren: Stort tillykke med ny stilling

Statsministeren har haft "et rigtigt fint samarbejde" med Morten Østergaard.

Statsministeren Mette Frederiksen (S) fortalte, inden hun gik ind til åbningsdebatten, at hun havde været i kontakt med både Sofie Carsten Nielsen og Morten Østergaard.

Hun siger samtidig, at hun er ærgerlig over sidstnævntes afgang, som hun har haft "et rigtigt fint samarbejde med" - både som minister og partilederkollegaer.

- Og så vil jeg gerne ønske Sofie Carsten Nielsen stort tillykke med det nye stilling, og jeg håber, at det kan blive et lige så godt samarbejde, som vi havde det med Morten. Jeg vil nødigt kommentere på, hvad jeg har af kontakt med andre kollegaer, men jeg har været i kontakt med både Morten og Sofie, sagde statsministeren.