Nyt badge skal få folk til at holde afstand fra sårbare

Sårbare får et badge, der minder om, at man skal holde afstand for ikke at udsætte dem for smitterisiko.

Coronavirussen spreder sig fortsat i Danmark, og derfor er det vigtigt at holde afstand - ikke mindst til de sårbare personer, som er i særlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb.

Derfor vil særligt sårbare danskere få et blåt badge, der signalerer, at man skal holde afstand for ikke at risikere at smitte dem med coronavirus.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag.

- Det har været et efterspurgt redskab. Vi skal alle huske at holde afstand, men det sker jo selvfølgelig, at nogen glemmer det, forklarer han.

Pas på dem med badge

Fra på mandag vil alle danskere derfor kunne hente badget på landets apoteker eller bestille det via en række patientforeningers hjemmesider.

Idéen om et badge kommer fra Danske Handicaporganisationer, og selve det blå badge er udviklet i et samarbejde mellem dem, Sundhedsstyrelsen og andre patientorganisationer.

Badget også er til dem, der for eksempel er i familie eller venner med sårbare personer.

Det forklarer Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen og også deltog i onsdagens pressemøde om coronavirus.

- Badget er tænkt til personer i øget risiko, men også til pårørende eller andre, der gerne vil passe ekstra på, siger Helene Probst.

Det er tanken, at man kan tage badget på, hvis man for eksempel skal i supermarkedet eller på biblioteket, og gerne vil minde andre om ikke at komme for tæt på.

- Og for alle os andre er det vigtigt at lægge mærke til, om folk har det her badge på, og så tage det hensyn, som det er at holde afstand, understreger Helene Probst.

Glad handicapformand

Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at man som udgangspunkt holder en meters afstand. Men for personer i risikogruppen lyder anbefalingen på to meter.

Formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, glæder sig over badget.

- Vi har tidligere oplevet, at nogle personer er blevet udskammet, fordi de er kommet for tæt på andre mennesker, eller fordi de har bedt folk om at holde afstand, siger han på pressemødet.