Samfund

Presset Østergaard vil ikke sætte navn på intern krænker

De Radikale har talt for åbenhed om krænkelsessager, men Østergaard vil ikke sætte navn på intern krænker.

"Virkeligheden kalder - og den skal ikke gøres tavs".

Sådan står der med versaler på De Radikales hjemmeside med henvisning til de stadigt flere krænkelsessager, der er blevet beskrevet, efter at tv-vært Sofie Linde stod frem.

Men sloganet gælder tilsyneladende ikke for sager hos partiet selv. Efter partiets folketingsmedlem Lotte Rod har fortalt, at hun er blevet taget på i sin tid som politiker, vil De Radikales leder Morten Østergaard ikke oplyse detaljer om sagen.

Han ønsker ikke at oplyse, hvilke konsekvenser sagen har ført til i partiet, hvem krænkeren er, eller om vedkommende er folketingsmedlem for partiet.

- I forhold til den konkrete sag, så er der handlet. Det skal jeg nok redegøre for over for folketingsgruppen, siger Morten Østergaard efter statsministerens åbningstale i Folketinget.

Vil ikke udtale sig om personspørgsmål

Hvad betyder det, at der er handlet?

- Det betyder, at der er gennemført de samtaler og den påtale, som jeg mener er det rigtige i den konkrete sag. Nu handler det om, at vi kan flytte hele vores kultur. Både vores egen og den der er på Christiansborg og i samfundet. Det tror jeg, vi gør ved at tage alle henvendelser alvorligt og så gøre en samlet status, når vi kender dem, siger Morten Østergaard.

Hvad er det for en påtale, og hvem er den pågældende person?

- Jeg vil ikke gå ind i personspørgsmålet, uanset hvordan man vender og drejer det. Det mener jeg ikke kan være måden, at de her sager skal gribes an på.

- Vi har ikke nogen retningslinjer, og det har jeg også åbent erkendt, at det er en fejl, at vi ikke har det. Jeg har efter bedste evne forsøgt at håndtere sagen trods fraværet af retningslinjer.

Er det et folketingsmedlem?

- Jamen, jeg vil ikke gå ind i personspørgsmålet. Det vil jeg principielt ikke. Vi har mere end 40 tidligere ansatte, som har givet tilkende i Politiken, at de også har sager. Jeg tror ikke, at det tjener det formål at gå ind i personspørgsmålet. Det er i hvert fald ikke den måde, at de har grebet det an på, hvis vi tager personspørgsmålet, siger Morten Østergaard.

Kan være et navn på stemmesedlen

Det er dermed uklart, om personen fortsat er i partiet, og om vedkommende fortsat har tillidsposter og måske er medlem af Folketinget for De Radikale.

Er det sidste tilfældet, kan De Radikale vælgere måske ved næste valg uforvarende komme til at stemme på en folketingskandidat, som står bag en krænkelsessag.

De Radikale har ellers markeret sig stærkt som partiet, der taler for åbenhed og konsekvens i krænkelsessager.

De Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, har talt for, at Jeppe Kofod (S) ikke burde være blevet udnævnt til udenrigsminister.

Udtalelserne faldt med henvisning til, at Jeppe Kofod tilbage i 2008 havde sex med en 15-årig pige.

Simira Nawas udtalelser stred mod Morten Østergaards melding, da sagen kom frem i 2008. Her talte Østergaard for, at Kofods sag ikke ville have haft samme konsekvens i forhold til tillidsposter, hvis han havde været medlem af R i stedet for S.

Udtalelsen fra 2008 har Østergaard dog for nylig selv taget afstand fra. De Radikales leder kaldte ved den lejlighed Kofods sag for "forfærdelig", men fastslog samtidig, at han har tillid til Jeppe Kofod.

Dermed vil regeringens støtteparti alligevel ikke gøre noget i forhold til den 12 år gamle sag, som partiet selv havde bragt op.