Coronavirus

Danmark har det laveste smittetal i knap en måned

Det sker samme dag, som kontakttallet er faldet til 0,8.

Det seneste døgn er der registreret 322 nye smittede med coronavirus i Danmark, og det er det laveste tal siden 11. september.

Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Mandag rundede Danmark 30.000 smittetilfælde med coronavirus, siden den nu verdensomspændende virus første blev registreret i slutningen af februar.

Lovende tal

Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, er forsigtig optimist efter dagens tal.

- Det ser lovende ud. Selvfølgelig er der stadig problemer i København og Nordjylland, men det samlede antal smittede er på vej ned, og det er det, vi skal holde fast i, siger han til TV 2.

- De seneste dages tal betyder, at de nye restriktioner begynder at have en effekt, og det er jo lovende.

Den erfarne virolog vurderer, at antallet af nye daglige smittetilfælde skal ned på omkring 200, før der igen kan blive lempet på restriktionerne.

Flest indlagte siden maj

Dagens tal viser dog også, at fire personer er døde med coronavirus siden mandag. Samtidig er antallet af indlagte steget med 4 til 124, og det er det højeste siden 20. maj.

Men trods stigningen er der langt op til niveauet i starten af april, hvor over 500 var indlagte med virussen.

- Selv om antallet af indlagt stiger, er det ikke så alvorligt som i foråret, siger Allan Randrup Thomsen og tilføjer, at de slemt coronasyge ligger på hospitalet i kortere tid.

- Det er nok, fordi det er de unge, der i højere grad smittes nu, forklarer han.

- Afgørende at vi holder fast

Det faldende smittetal kommer samme dag, som kontakttallet i Danmark faldt til under 1, nemlig 0,8.

Det sker efter flere uger, hvor kontakttallet er faldet ned til den kritiske grænse, der betyder, at smittespredningen nu er aftagende i Danmark.

At kontakttallet er 0,8 betyder, at ti personer i gennemsnit smitter otte nye.

Allan Randrup Thomsen advarer dog om, at de gode tal ikke må stige danskerne til hovedet. Det er netop nu, det er afgørende fortsat at følge restriktionerne og holde fast i de gode vaner.

- Det er netop nu, hvor det ser godt ud, at det er afgørende, at vi holder fast - netop for ikke at sætte det hele over styr, siger Allan Randrup Thomsen.