Coronavirus

Indlæggelser med coronasmittede stiger til højeste antal siden maj

Højeste antal personer er indlagt med coronavirus siden slutningen af maj.  Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

Med 377 nye smittetilfælde har Danmark rundet 30.000 smittetilfælde med coronavirus i Danmark.

Det sidste døgn er der blevet registreret 377 nye smittetilfælde med coronavirus.

Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

Dermed krydser Danmark 30.000 påviste coronatilfælde, siden det første blev registreret i slutningen af februar.

Søren Riis Paludan, professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet mener, at dagens tal understreger, at restriktionerne har nyttet.

-Det, vi ser i de tal, er, at de tiltag, der blev foretaget for 14 dage siden, virker, siger Søren Riis Paludan til TV 2.

Thorkild Sørensen, professor i epidemiologi ved Københavns Universitet, er rolig omkring smittesituationen generelt.

- Den gode nyhed er jo, at vi ikke har fået den voldsomme stigning, som vi alle frygtede, da smitten begyndte at være stigende igen, siger han til Ritzau.

- På den måde er der en forhåbning om, at vi kan holde smitten under kontrol, lyder det fra Thorkild Sørensen.

Ligeså mange indlagte som i maj

Antallet af indlagte er opsigtsvækkende, da tallet er steget med 15 nye patienter fra søndag til mandag. Nu er 120 personer i alt indlagt.

Ikke siden slutningen af maj har der været patienter indlagt med coronavirus været så højt.

Trods stigningen er der langt op til niveauet i starten af april, hvor over 500 var indlagte med virussen.

Søren Riis Paludan er dog heller ikke særligt forbløffet over antallet af indlagte.

- Vi har gået gennem en periode, hvor der har været over 600 smittede per dag. At antallet af indlagte stiger, er overhovedet ikke overraskende, siger han.

Det hører med til historien, at antallet af indlæggelser typisk er stigende henover weekenden, fordi der bliver udskrevet færre patienter.

Professor: Man kan godt holde halloween på en fornuftig måde

Tidligere mandag meldte Sundhedsstyrelsen ud, at man fraråder fejring af den amerikanske tradition halloween, der typisk indebærer, at børn går fra dør til dør og tigger om slik eller truer med ballade, hvis det ikke bliver indfriet.

- Ved halloween og andre efterårsarrangementer bør I finde på andre aktiviteter end fakkeloptog, udklædningsfester og slikindsamling fra dør til dør, da det er arrangementer, der kan være forbundet med risiko for smittespredning, lyder det på styrelsens hjemmeside.

Opfordringen kommer ugen før skolernes efterårsferie. Halloween finder sted den 31. oktober.

Men Søren Riis Paludan mener, at man godt kan fejre en traditionel halloween uden de store afsavn, hvis man er et sundt og rask menneske.

- Man kan godt finde former, hvor det (fejringen, red.) kan lade sig gøre. Vi havde i sommeren studenterkørsel, og det mener jeg ikke ledte til udbrud, så man kan nok finde en måde, hvor halloween er nogenlunde sikkert, lyder det fra professoren.

Mandag meldte Lægeforeningen også ud, at man mente, at coronapandemien kan være enden for håndtrykket i sundhedsvæsenet.

Det er vel ud fra et forsigtighedsprincip, at man fraråder halloween og håndtryk på sygehuset. Er det ikke værd at værne om det her forsigtighedsprincip?

- Det er også værd at værne om glæden ved livet, så til syvende og sidst handler det om at lave en opvejning for hvor stor risiko, man vil tage. For folk, der har et fuldt kompetent immunsystem, er der ikke særlig stor risiko for ganske almindelig halloween. Men for de udsatte, kan der være nogen, der skal frabede sig, at der kommer halloweengæster, siger han.

Der er registreret et dødsfald af en person smittet med coronavirus det seneste døgn. Dermed er det samlede antal døde i Danmark oppe på 659.