Drabsmand havde råbt om hjælp, siger hans bror
Familien til drabsmanden i Nykøbing Falster siger, at han må have været psykotisk og bange i gerningsøjeblikket.
Det var et psykisk sygt menneske, der lørdag døde som drabsmand på gaden i Nykøbing Falster.
Sådan lyder det fra Jimmi Sværke, storebror til den 24-årige mand, som lørdag blev skudt af politiet efter at have stukket en tilfældigt forbipasserende mand med en af de to knive, han forinden havde truet med.
Har været indlagt
Både den 24-årige og en 72-årig mand døde som følge af episoden. Men ifølge Jimmi Sværke har familien til drabsmanden længe forsøgt at hente hjælp for de ofte stofrelaterede psykiske problemer, som hjemsøgte hans lillebror, der tidligere har været indlagt på psykiatrisk afdeling.
- Men efter 48 timer kunne de ikke se, at han skulle fejle noget, og derefter blev han udskrevet, fortæller Jimmi Sværke til TV 2 Øst.
Jimmi Sværke har set optagelserne fra de skæbnesvangre minutter, hvor hans lillebror med nøgen overkrop og en kniv i hver hånd forvandler sig til drabsmand. Og han mener, at der er tale om et menneske, som både er præget af angst og en psykotisk tilstand.
- Det er hårdt at vide, at det er ham, der nu er skyld i et andet menneskes død, siger Jimmi Sværke til TV 2.
Forsøgte at tale drabsmand til ro
Politiet var på stedet, hvor de på afstand forsøgte at tale den 24-årige til ro. Det lykkedes ikke. I stedet kastede den 24-årige en kniv i retning af politiet, hvorefter han angreb den 72-årige.
Sagen efterforskes nu af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som skal belyse forløbet. Når det er gjort, vil der blive udarbejdet en redegørelse, som sendes til Statsadvokaten.
Claus Oxfeldt, formand i Politiforbundet, kan ikke kommentere den konkrete sag, men siger om brug af skydevåben til TV 2:
- Det er bedst at undgå at bruge skydevåben som det ultimative, siger han.
Skal advare inden skud
Desuden skal betjente så vidt som muligt advare, inden de løsner skud. Dernæst skal de først affyre et varselsskud og til allersidst skud mod en person. Det fremgår af politilovens paragraf 21.
Claus Oxfeldt understreger samtidig, at det er for tidligt at sige, om politiet burde have håndteret situationen i Nykøbing Falster anderledes.
Det samme siger Jimmi Sværke.
- Det må være myndighedernes afgørelse, om der skulle være grebet anderledes ind, siger han.
Sydsjællands- og Lollands Falsters Politi har erfaret, at der florerer private optagelser fra det kryds ved Gedservej og Enighedsvej, hvor de to mænd afgik ved døden med få minutters mellemrum.
Politiet advarer imod at dele de voldsomme billeder.
- Husk, at det kan være strafbart at dele sådanne billeder. Giv i stedet optagelserne til os.