Samfund

Skatteministeriet og to ministre skal kulegraves for tabte milliarder og mulig vildledning

To ministre er i skudlinjen i ny undersøgelse.

Mistede milliarder og mistanke om vildledning af Folketinget resulterer nu i en undersøgelse af Skatteministeriets håndtering af det kuldsejlede system til ejendomsvurderinger og mulige brud på ministeransvarsloven.

Undersøgelsen kommer i kølvandet på et sprængfarligt notat fra Rigsrevisionen, som i september indikerede, at både den tidligere og nuværende skatteminister, Karsten Lauritzen fra Venstre og Morten Bødskov fra Socialdemokratiet, begge har givet Folketinget forkerte oplysninger og dermed forbrudt sig på ministeransvarsloven.

Indholdet af notatet er så belastende, at Folketingets statsrevisorer har bedt Rigsrevisionen om at kulegrave sagen og undersøge, om der er begået mulige brud på ministeransvarsloven (se anmodningen her).

En undersøgelse af den kaliber er sjælden og igangsættes kun, hvis statsrevisorerne beder om det.

- Vi ser særdeles alvorligt på enhver undersøgelse, hvor der set udefra er indikationer på misinformation af Folketinget. Det bliver ikke bedre af, at der er tale om så stort et beløb, siger Klaus Frandsen fra de radikale, der er næstformand for statsrevisorerne.

Projektet er kørt af sporet

Systemet har været under udvikling siden 2014 og skal sikre, at danskerne får mere korrekte ejendomsvurderinger. Trods seks års arbejde og bevillinger i milliardklassen er det vigtige projekt kørt af sporet. Økonomien sejler, og derudover tyder det ifølge Rigsrevisionen på, at Folketinget har givet et milliardbeløb til Skatteministeriet på et vildledende grundlag.

Sagen kan vise sig at blive et stort problem for både den nuværende og tidligere skatteminister, fordi de begge i løbet af 2019 har givet oplysninger til Folketinget, der ifølge Rigsrevisionen og Statsrevisorerne ser ud til at være forkerte. Det siger Peter Loft, der var departementschef i Skatteministeriet fra 1993 til 2012 og i dag arbejder i advokatfirmaet Bachmann & Partners.

Det et ubehageligt for ministre med den slags sager

Peter Loft, tidligere departementschef

- Det et ubehageligt for ministre med den slags sager og fatalt, hvis de mod bedre vidende har givet fejlagtige oplysninger til Folketinget. Men det er et punkt, hvor ministeren er meget afhængig af, hvad hans embedsmænd siger, og det er svært for ham at gennemskue, siger Peter Loft.

- Det er et meget ekstraordinært skridt, statsrevisorerne har taget - de stillede spørgsmål ligner nærmest et kommissorium for en undersøgelseskommission, siger Peter Loft.

Han siger, at der hidtil har været en tendens til, at alle problemer i skattevæsenet er blevet forklaret med tidligere besparelse. Men det kan de ikke forsvare sig med nu, fordi de nuværende problemer skyldes beslutninger, der er taget siden 2014.

- Derfor er det formentlig mere kritisk end mange af de tidligere sager, siger Peter Loft.

Sagen kan vise sig at blive et stort problem for både den nuværende og tidligere skatteminister.

Det mener Rolf Elm-Larsen, der er ekstern lektor på Copenhagen Business School og tidligere kontorchef i Rigsrevisionen.

- Sagen er ikke længere en normal banal revisionssag, men den rykker i revisionsmæssigt op i en anden kategori med hensyn til det juridiske og politiske ansvar, siger Rolf Elm-Larsen.