Politi advarer mod "skjulte skrækvideoer" på TikTok

Et forbud er ikke vejen frem, siger eksperter. Få tre gode råd til, hvordan du taler med børn og unge om sociale medier i bunden af artiklen.

Det kinesiske sociale medie TikTok er med sine danserutiner, lip syncs og sjove videoer populært blandt unge mennesker i både Danmark og udlandet.

Men det er ikke kun uskyldigt indhold, videoplatformen flyder over med, lyder det lørdag fra Nationalt Cybercrime Center – NC3.

Derfor er afdelingen, der hører under Rigspolitiet, nu ude at advare om ”skjulte skrækvideoer,” som florerer blandt børn og unge på det sociale medie.

Tag en snak med børn og unge

Blandt andet drejer advarslen sig om videoer, der starter med uskyldigt indhold, men som efter kort tid slår over i at vise vold, hård pornografi eller selvmord.

- Det er sandsynligvis lavet på den måde for at snyde algoritmerne og for at forskrække eksempelvis børn og unge med indholdet, siger politiinspektør ved NC3, Claus Birkelyng.

Derfor opfordrer han til, at forældre tager en snak med deres børn om, hvad de skal stille op, hvis de falder over de stødende videoklip på forskellige platforme.

Samtidig understreger politiinspektøren, at det er vigtigt at rapportere indholdet til de forskellige udbydere. På den måde kan de upassende videoer blive fjernet, mens profilerne bag ofte vil blive lukket.

Hvad er TikTok?

  • TikTok er et kinesisk, socialt medie, hvor brugerne kan offentliggøre korte videoer.
  • Det er det første kinesiske sociale medie, der har fået stor udbredelse i resten af verden.
  • I løbet af de første tre måneder af 2020 blev TikTok downloadet 315 millioner gange, hvilket er det højeste tal nogensinde for en app, skriver CNN.
  • TikTok har i dag mere end 800 millioner brugere verden over - hovedsageligt børn og unge.

De unge er på TikTok

Det er dog ikke en ny tendens, at skræmmende videoer florerer på diverse platforme rundt om på internettet. Det understreger Eva Fog, ekspert i børns brug af digitale medier.

- Det er en del af, hvordan internettet har fungeret hele tiden. Det er noget, vi ikke kan komme udenom. Hver gang, at der er nogle at snyde og gøre bange, vil folk også forsøge at gøre det, siger hun og fortsætter:

- De mennesker, der gør det, er nogle, der bare vil have en reaktion.

Trenden er ifølge eksperten ekstraordinært udbredt på TikTok, fordi det er her, at mange børn og unge er til stede lige nu.

Derfor opfordrer hun også kraftigt forældre til at indgå i en dialog med deres børn og unge mennesker om oplevelserne på det sociale medie.

Herunder kan du kan få tre råd til, hvordan du taler med dine børn om sociale medier fra Eva Fog og Jesper Mørkholt, der står i spidsen for SSP-konsulenternes digitale faglige udvalg.

Gode råd til sociale medier

  1. Løbende dialog

    Ifølge begge eksperter er det vigtigt at tale med sine børn og unge mennesker løbende. 

    Det er en god idé at starten dialogen, allerede når de starter med at færdes på sociale medier. Ikke nødvendigvis om de dårlige ting på platformene, men i det hele taget om, hvad der optager de unge. 

    - På den måde får vi skabt denne her base, hvor de ved, at de også kan komme til os, når de oplever noget ubehageligt, fordi vi har sat os ind i deres verden, siger Jesper Mørkholt.

  2. Undgå forbud

    Ifølge både Eva Fog og Jesper Mørkholt bør man som forældre undgå at give forbud mod sociale medier for at skåne de unge mennesker for skræmmende videoer. 

    Det kan nemlig presse børnene til at holde de ubehagelige oplevelser for sig selv af frygt for at miste adgangen til platformene, hvis de inddrager en voksen. 

    Samtidig hjælper et forbud mod et socialt medie ikke, da de unge ifølge Jesper Mørkholt ofte vil blive udsat for videoerne alligevel. Enten andre steder eller gennem venner.

    - Det er bedre at kunne håndtere det, for det bliver bestemt ikke sidste gang, at de kommer til at se sådan noget her, siger han. 

  3. Stop deling

    Deling af skræmmende eller upassende videoer er også et emne, der er vigtigt som forældre at berøre. 

    Og ifølge Eva Fog er det en god indgangsvinkel at tale med børn og unge om, hvorfor de har valgt at sende videoen videre.

    - Sommetider sker det som en automathandling hos dem, og nogle gange er det simpelthen, fordi de har brug for at dele den ubehagelige følelse med nogen, så de ikke står alene med det, siger hun. 

    Samtidig kan det ifølge Jesper Mørkholt være et godt emne at bringe med på forældremøder, hvis man oplever deling af videoer i sit barns eller unge menneskes klasse. 

Kilder: Eva Fog, ekspert i børns brug af digitale medier og Jesper Mørkholt, SSP-konsulenternes digitale faglige udvalg