Samfund

Vanvidsbilist slog hans kone ihjel: Jeg er en meget bitter mand

Tre års fængsel til vanvidsbilist for uagtsomt manddrab er for lidt, mener regeringen, som vil have højere straffe.

- Jeg er meget frustreret. Jeg er meget skuffet, og jeg er en meget bitter mand.

Per Sleimann mistede 28. juni sin hustru i en trafikulykke på en landevej ved Bogense på Fyn. Fredag var han i Retten i Odense, da en 26-årig vanvidsbilist blev dømt for ulykken.

Tre mennesker mistede livet, da den nu dømte i sin store Porsche Cayenne bragede ind i bilen med Per Sleimanns hustru og to andre. Han var spirituspåvirket, kørte alt for stærkt og stak af fra stedet.

Straffen lød på tre års fængsel.

- Det er jeg bare så dybt forarget over. At en person under de omstændigheder kan slå tre mennesker ihjel og trække på smilebåndet og få en dom på tre år, sagde Per Sleimann til TV 2 efter dommen.

Hvor slemt skal det egentlig være?

Jakob Kjær Christensen var også til stede i retten fredag. Han er søn, bror og nevø til de tre dræbte, og han havde håbet på en straf i niveauet fire til seks år.

- Man vælger at køre hurtigt i bil, man vælger at drikke sig fuld, man vælger at stikke af fra stedet. Hvor slemt skal det egentlig være, før man kommer op i den højere del af strafferammen?, sagde han uden for retten til TV 2.

Da Retten i Odense afsagde dommen, lagde den netop vægt på, at den dømte var påvirket, at han kørte 154 kilometer i timen på en landevej, og at han var uopmærksom, fordi han kiggede ned på speedometret.

Desuden var det en skærpende omstændighed, at han efter ulykken stak af og først blev anholdt hos sin kæreste flere timer senere.

Manden blev dømt efter straffelovens paragraf 241, som under særligt skærpende omstændigheder kan give op til otte års fængsel. Men den normale straf er tre års fængsel.

Vigtigt at sende et signal

Jakob Kjær Christensen er godt klar over, at den 26-årige mand fik en straf i den høje ende ifølge normal retspraksis. Men han håber, at lignende sager fremover vil udløse hårdere straffe.

- Det er vigtigt, at man sender et signal med en højere straf, så folk afholder sig fra at gøre de her ting, og for at sende et signal om som samfund, at det ikke er noget, vi finder os i, siger Jakob Kjær Christensen.

Imens han og Per Sleimann gik skuffede fra Retten i Odense, var anklager Kirsten Flummer tilfreds med straffen.

- Det er præcis det, jeg forlangte, og det forlangte jeg på baggrund af retspraksis i en sammenlignelig sag, sagde hun til TV 2 efter dommen.

Forsvareren for den 26-årige mand mente derimod, at hans klient skulle straffes med tre til fire måneders fængsel. Efter dommen bad han om betænkningstid i forhold til at anke.

Regeringen vil hæve straffen

Men ifølge regeringen var straffen ikke hård nok.

- Der skal være en væsentlig højere straf for at sætte sig ud i en bil påvirket, køre fuldstændig hasarderet og slå tre mennesker ihjel, siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, til TV 2.

Derfor præsenterede regeringen 6. februar en pakke til bekæmpelse af vanvidsbilisme.

Pakken lægger blandt andet op til fængselsstraf og konfiskation af bilen ved vanvidskørsel. Derudover ønsker regeringen at hæve straffen væsentligt i sager som den ved Retten i Odense.

Regeringen ønsker ikke at indføre minimumsstraffe, som et borgerforslag kræver, men normalstraffen på de tre år skal hæves, forklarer Jeppe Bruus.

- Og så er det klart, at så skal en dommer jo stadigvæk vurdere, hvad den præcise straf skal være, siger han.

Regeringen er lige nu i forhandlinger med de øvrige partier på Christiansborg, og ifølge Socialdemokratiets retsordfører er et udspil ”lige på trapperne”.