Gældskaos i Danske Bank

Finanstilsynet beklager manglende reaktion på ulovlig inddrivelse i Danske Bank

Bankernes vagthund møder kritik for sin håndtering af sagen om gældskaos i Danske Bank.

Finanstilsynet beklager nu, at tilsynet ikke har reageret hurtigt nok på det omfattende gældskaos i Danske Banks inkassoafdeling.

Meldingen kommer i kølvandet på, at TV 2 og Berlingske over de seneste uger har afdækket massive problemer i bankens inkassoafdeling, hvor banken har mistet overblikket over 106.000 kunders gæld.

Tusindvis af dem ventes at have betalt for meget tilbage til banken, i nogle tilfælde titusindvis af kroner eller mere.

Henter data...

"Meget beklageligt"

Som TV 2 og Berlingske tidligere har afdækket, blev Finanstilsynet første gang orienteret om problemerne i sommeren 2019. Allerede i efteråret 2019 sendte banken yderligere oplysninger til tilsynet.

Først knap et år senere satte banken opkrævningerne fra kunderne i bero. Det får nu Finanstilsynet til at beklage forløbet med henvisning til det, Finanstilsynet kalder en misforståelse mellem banken og tilsynet.

- Det er meget beklageligt, at der har været denne misforståelse mellem os og banken. Det bliver der rettet op på, skriver tilsynet i en pressemeddelelse.

I sidste uge uddelte Finanstilsynet fire påbud til Danske Bank som følge af sagen. Ved den lejlighed udtalte direktør Jesper Berg, at tilsynet havde været af den opfattelse, at Danske Bank var stoppet med at inddrive allerede sidste år.

- Det er ikke så meget, hvad de ikke har sagt, det er mere hvad de ikke har gjort. Det er et spørgsmål om, at de ikke har sat de her sager i bero. Det var vores opfattelse, og så har vi konstateret, at sådan var det ikke, udtalte Jesper Berg til TV 2.

Kritik af tilsynet

Juraprofessor Frederik Waage fra Syddansk Universitet har i dag rejst kritik af Finanstilsynets manglende reaktion over for DR.

- Hvis Finanstilsynet havde skredet ind, så må vi formode, at der havde været større offentlighed omkring de her forhold. Der er en række ramte kunder her, som uberettiget er blevet mødt med krav fra Danske Bank, siger Waage til DR.

Også bankekspert og seniorrådgiver på Aalborg Universitet Lars Krull undrer sig over den langsomme reaktion fra tilsynet.

- Det er ikke imponerende, at Finanstilsynet uden grund danner sig sin egen forståelse – de burde have sikret sig, hvad der nu skulle ske hos banken og hos dem selv. Det er jo netop deres opgave at sikre sig, hvad der sker og skal ske, siger han til TV 2.

Minister i samråd

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er senere i dag kaldt i samråd om sagen. Samrådet er indkaldt af SF's erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsen. Hun undrer sig over, at reaktionen fra tilsynet først kommer i forlængelse af mediernes afdækning af sagen.

- Tilsynet skal være borgernes og kundernes vagthund, og her har de svigtet. Det kommer erhvervsministeren til at skulle forholde sig til, siger hun.

Går årtier tilbage

Sagen om gældskaos i Danske Bank handler om en række grundlæggende system- og datafejl i bankens inkassosystemer, der holder styr på bankens dårlige betalere. Systemerne har beregnet kunders gæld for højt, inddrevet gæld fra de forkerte kunder og inddrevet gæld, gebyrer og renter, der er forældede, og som dermed er ulovlige at opkræve.

Fejlene har ifølge en konsulentrapport fra Ernst & Young stået på siden 1979, men accelererede ved indførelsen af et nyt it-system i 2004. Ifølge banken er den typiske overbetaling på 1000 til 2000 kroner, men nogle kunder har betalt op mod 200.000 kroner for meget på grund af fejlene, viser interne dokumenter.

Professor: Straffesager er en mulighed

Sagen er så alvorlig, at det kan resultere i straffesager mod flere nuværende og tidligere ansatte i banken. Det vurderer advokathuset Plesner, som Danske Bank har hyret til at undersøge sagen, og professor i strafferet Birgit Feldtmann fra Aalborg Universitet er enig.

Hun har læst de interne dokumenter og er rystet over, hvordan den ulovlige inddrivelse har kunnet fortsætte i så lang tid med ledelsens kendskab.

- Fra et strafferetligt perspektiv er det meget alvorligt. På baggrund af det materiale, jeg har set, er der en del, som tyder på, at der er flere områder, hvor der kunne være tale om straffeansvar i forbindelse med den her sag, siger hun.

Hvis du haft gæld i Danske Banks inkasso-afdeling, vil vi på TV 2 meget gerne høre fra dig. Du kan kontakte os her.