Finanstilsynet beklager manglende reaktion på ulovlig inddrivelse i Danske Bank

Bankernes vagthund m√łder kritik for sin h√•ndtering af sagen om g√¶ldskaos i Danske Bank.

Finanstilsynet beklager nu, at tilsynet ikke har reageret hurtigt nok på det omfattende gældskaos i Danske Banks inkassoafdeling.

Meldingen kommer i k√łlvandet p√•, at TV 2 og Berlingske over de seneste uger har afd√¶kket massive problemer i bankens inkassoafdeling, hvor banken har mistet overblikket over 106.000 kunders g√¶ld.

Tusindvis af dem ventes at have betalt for meget tilbage til banken, i nogle tilfælde titusindvis af kroner eller mere.

Henter data...

"Meget beklageligt"

Som TV 2 og Berlingske tidligere har afd√¶kket, blev Finanstilsynet f√łrste gang orienteret om problemerne i sommeren 2019. Allerede i efter√•ret 2019 sendte banken yderligere oplysninger til tilsynet.

F√łrst knap et √•r senere satte banken opkr√¶vningerne fra kunderne i bero. Det f√•r nu Finanstilsynet til at beklage forl√łbet med henvisning til det, Finanstilsynet kalder en misforst√•else mellem banken og tilsynet.

- Det er meget beklageligt, at der har været denne misforståelse mellem os og banken. Det bliver der rettet op på, skriver tilsynet i en pressemeddelelse.

I sidste uge uddelte Finanstilsynet fire p√•bud til Danske Bank som f√łlge af sagen. Ved den lejlighed udtalte direkt√łr Jesper Berg, at tilsynet havde v√¶ret af den opfattelse, at Danske Bank var stoppet med at inddrive allerede sidste √•r.

- Det er ikke s√• meget, hvad de ikke har sagt, det er mere hvad de ikke har gjort. Det er et sp√łrgsm√•l om, at de ikke har sat de her sager i bero. Det var vores opfattelse, og s√• har vi konstateret, at s√•dan var det ikke, udtalte Jesper Berg til TV 2.

Kritik af tilsynet

Juraprofessor Frederik Waage fra Syddansk Universitet har i dag rejst kritik af Finanstilsynets manglende reaktion over for DR.

- Hvis Finanstilsynet havde skredet ind, s√• m√• vi formode, at der havde v√¶ret st√łrre offentlighed omkring de her forhold. Der er en r√¶kke ramte kunder her, som uberettiget er blevet m√łdt med krav fra Danske Bank, siger Waage til DR.

Også bankekspert og seniorrådgiver på Aalborg Universitet Lars Krull undrer sig over den langsomme reaktion fra tilsynet.

- Det er ikke imponerende, at Finanstilsynet uden grund danner sig sin egen forst√•else ‚Äď de burde have sikret sig, hvad der nu skulle ske hos banken og hos dem selv. Det er jo netop deres opgave at sikre sig, hvad der sker og skal ske, siger han til TV 2.

Minister i samråd

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er senere i dag kaldt i samr√•d om sagen. Samr√•det er indkaldt af SF's erhvervsordf√łrer Lisbeth Bech-Nielsen. Hun undrer sig over, at reaktionen fra tilsynet f√łrst kommer i forl√¶ngelse af mediernes afd√¶kning af sagen.

- Tilsynet skal være borgernes og kundernes vagthund, og her har de svigtet. Det kommer erhvervsministeren til at skulle forholde sig til, siger hun.

Går årtier tilbage

Sagen om g√¶ldskaos i Danske Bank handler om en r√¶kke grundl√¶ggende system- og datafejl i bankens inkassosystemer, der holder styr p√• bankens d√•rlige betalere. Systemerne har beregnet kunders g√¶ld for h√łjt, inddrevet g√¶ld fra de forkerte kunder og inddrevet g√¶ld, gebyrer og renter, der er for√¶ldede, og som dermed er ulovlige at opkr√¶ve.

Fejlene har if√łlge en konsulentrapport fra Ernst & Young st√•et p√• siden 1979, men accelererede ved indf√łrelsen af et nyt it-system i 2004. If√łlge banken er den typiske overbetaling p√• 1000 til 2000 kroner, men nogle kunder har betalt op mod 200.000 kroner for meget p√• grund af fejlene, viser interne dokumenter.

Professor: Straffesager er en mulighed

Sagen er s√• alvorlig, at det kan resultere i straffesager mod flere nuv√¶rende og tidligere ansatte i banken. Det vurderer advokathuset Plesner, som Danske Bank har hyret til at unders√łge sagen, og professor i strafferet Birgit Feldtmann fra Aalborg Universitet er enig.

Hun har læst de interne dokumenter og er rystet over, hvordan den ulovlige inddrivelse har kunnet fortsætte i så lang tid med ledelsens kendskab.

- Fra et strafferetligt perspektiv er det meget alvorligt. På baggrund af det materiale, jeg har set, er der en del, som tyder på, at der er flere områder, hvor der kunne være tale om straffeansvar i forbindelse med den her sag, siger hun.

Hvis du haft g√¶ld i Danske Banks inkasso-afdeling, vil vi p√• TV 2 meget gerne h√łre fra dig. Du kan kontakte os her.