Samfund

Coronavirus anerkendes som arbejdsskade for 324 ansatte i sundhedssektoren

Arkivfoto. Coronavirus bliver anerkendt som arbejdsskade.  Morten Stricker / Scanpix Denmark

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vil følge op om et år for at vurdere, om en person kan få erstatning for eventuelle mén efter coronasmitte.

I sundhedssektoren bliver flere testet positive for coronavirus end i andre brancher. Det viser en ny undersøgelse fra Sundhedsdatastyrelsen.

Og nu har 324 ansatte i sundhedssektoren, der har været smittet med coronavirus, fået medhold i, at virussen er en arbejdsskade. Det skriver DR.

I P1 Orientering fortæller Heike Duus Damkjær, der er afdelingschef i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, at selvom man endnu ikke kender følgevirkningerne af virussen, åbner man for, at der bliver betalt erstatning, hvis man får varige mén af at have været smittet med sygdommen.

Det betyder dog ikke, at der bliver givet direkte adgang til erstatning, hvis man har været smittet. Men Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har vedtaget, at man reviderer sager om eventuel erstatning efter et år, fordi man da vil kunne se, om en person har fået mén.

- Det er en ny sygdom. Vi kender ikke konsekvenser endnu, så vi lægger op til automatisk opfølgning om et år for at se, om der er senfølger i de sager, og om man skal have erstatning for tabt arbejdsevne, siger Heike Duus Damkjær i P1 Orientering.

DR skriver, at der er over 1300 sager om arbejdsskader i forbindelse med coronasmitte. Af dem er 615 blevet behandlet, og 324 er altså blevet anerkendt.

Sundhedspersonale er overrepræsenteret i statistik

Først på sommeren viste en optælling, at 30 procent af smitten ramte ansatte i sundhedssektoren.

Helt præcist var 3391 af de dengang lidt over 11.000 smittede ansat i sundhedssektoren som blandt andet sygeplejersker, læger og social- og sundhedsassistenter.

Nu er tallet for smittede vokset en del, men Sundhedsdatastyrelsens opgørelse viser, at knap 5.500 ansatte i sundhedssektoren er blevet testet positive for virussen.

Der er også begyndt at være flere og flere beretninger om, at tidligere coronasmittede har senfølger såsom træthed, koncentrationsbesvær og tab af lugte- og smagssans.

Ifølge et sydkoreansk studie har ni ud af 10 tidligere coronapatienter oplevet følger af virussen. I studiet deltog 965 raskmeldte.

91,1 procent af de adspurgte døjer stadig med minimum ét symptom, de også led af, mens de var syge.

Hosteklinikker skal skærme sundhedspersonale

Tidligere torsdag meldte Sundhedsstyrelsen ud, at man vil åbne såkaldte ’hosteklinikker’, hvor sundhedspersonale kan tilse patienter.

Det gør man for at sikre, at patienter, der har brug for en sundhedsfaglig persons vurdering, kan få den ”til tiden og uden forsinkelse og af nogen, der har de rette kompetencer”, skrev styrelsen i en pressemeddelelse.

En anden årsag er, at man vil forsøge at begrænse smitte blandt sundhedspersonalet, forklarede Helene Probst, konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.