Coronavirus

Tidligere SSI-chef tror ikke på snarlig normalisering: - Vi er bagud på point

Danmark er lige nu bagud på point, fordi vi ligger over 500 smittede per dag. Sådan lyder det fra tidligere direktør i Statens Serum Institut.

Man har set det i fodbold i Champions League og i Superligaen herhjemme. Tomme eller så godt som tomme tribuner, når holdene løber på banen.

Om kun et par måneder løber de danske håndboldkvinder ind i hallerne, når EM i håndbold bliver afholdt i Danmark og Norge.

Men med den nuværende coronasituation ser en sportshal fyldt med klappende tilskuere urealistisk ud. Det mener den tidligere direktør i Statens Serum Institut gennem 18 år, Nils Strandberg Pedersen.

- Jeg ser ikke for mig, at vi kommer til at se EM i håndbold med publikum. Under ingen omstændigheder. Ikke sådan dér, siger han i talkshowet 'Lippert'på TV 2 NEWS, da han bliver forholdt et billede af de danske håndboldherrer fra VM sidste år, hvor tribunerne var fyldt med mennesker.

Så EM i håndbold som vi kender det – det er aflyst?

- Ja, det bliver ligesom, når man ser en fodboldkamp i Champions League. Det kan godt være, der kommer nogle tilskuere, det skal jeg ikke blande mig i, men det bliver ikke sådan dér (med fyldte tribuner red.).

Så 500 tilskuere?

- Ja højst, højst. I Champions League har man valgt ingen. Og der har man jo gjort sig meget bitre erfaringer, da man i foråret afholdt kampe med tilskuere. Det betød jo en kæmpe smittespredning.

- Det var måske dét, der i virkeligheden bragte smitten til England fra Spanien, siger Nils Strandberg Pedersen.

EM i fodbold og julefrokoster også i fare

Tidligere har Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, i talkshowet 'Lippert' sagt, at Roskilde Festival, som vi kender det, er svært at forestille sig.

Nu siger Nils Strandberg Pedersen, at også EM i fodbold til sommer kan være i fare.

- At tro, man kan afholde kæmpe arrangementer af den type med tilskuere, vil jeg tvivle meget på, men jeg vil da håbe det. Jeg elsker fodbold.

Og kigger man noget kortere ind i fremtiden, så ligger også mange mindre begivenheder, som julefrokoster, og lurer.

Med regeringens restriktioner, som de er i dag, må man være op til 50 mennesker samlet. Men spørger man Nils Strandberg Pedersen, så hænger sildebordet og de kolde snaps også i en tynd tråd.

- Så skal vi ned på sommerens niveau af smittede, det vil sige meget få smittede, og det tror jeg ikke, vi kommer ned på, det er meget tvivlsomt, siger han.

Nye restriktioner kan blive nødvendige

Tirsdag havde sundhedsmyndighederne med sundhedsminister Magnus Heunicke i spidsen indkaldt til hastepressemøde om coronasituationen.

Der var ikke medbragt nogle nye tiltag fra ministeren, men hvis ikke antallet af smittede falder drastisk, vil der være behov for nye restriktioner, siger den tidligere direktør i Statens Serum Institut.

- Vi skal fortsætte de tiltag, vi har lavet. Hvis ikke vi får bragt tallene ned, bliver vi nødt til at lave flere restriktioner på skoler og sportsklubber, fitnesscentre og den slags, siger Nils Strandberg Pedersen.

Konkret bør man måske starte med at sende de ældste klasser hjem, uddyber han.

På førnævnte pressemøde tirsdag eftermiddag var faglige direktør hos Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, glad for at se antallet af smittede var faldt en smule fra de foregående dages høje niveau.

- Det er dejligt at se, at de seneste smittetal har været omkring 400. Men vi ved, at der tit sker et lille dyk i antallet af positive efter weekenden, så derfor løfter vi ikke armene og siger, at kurven er knækket, sagde Kåre Mølbak.

Blot et døgn senere, onsdag, blev der så registreret 534 nye smittede med coronavirus.

Samtidig viser de nyeste tal, at 77 kommuner, hvilket er det hidtil højeste antal, er over grænsen af 20 nysmittede per 100.000 indbyggere, hvilket er dér, man begynder at blive bekymret for udviklingen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har flere gange understreget, og gjorde det senest tirsdag, at der kan være skruer i den famøse værktøjskasse, som skal strammes, hvis virussen kommer ud af kontrol, og antallet af smittede ikke falder.