Samfund

Ny rapport tegner dystert perspektiv for verdens planteliv - men på ét punkt tager den fejl, mener dansk ekspert

Den danske regering tilslutter sig FN's og EU's mål om 30 procent beskyttet natur, men mener ikke, det er realistisk, at Danmark selv leverer på det.

Køllekantarel, pindsvinepigsvamp og strand-vortemælk.

Eksotiske navne på tre udrydningstruede svampe og planter, der stadig kan opleves i den danske natur.

Men floraen er presset, og det er den ikke kun i Danmark, men i hele verden.

Det fastslår en ny rapport fra Royal Botanic Gardens, der er skrevet med bidrag fra 210 forskere fra 42 lande.

Den konkluderer, at 40 procent af verdens plante- og svampearter er i risiko for at uddø.

Rapporten kommer to uger efter, at FN konkluderede, at verden ikke har nået et eneste af de 20 biodiversitets-mål for 2020, som FN-medlemmerne satte sig i 2010.

- Vi er i gang med at tabe et kapløb mod tiden, og vi mister formodentlig arter hurtigere, end vi kan finde og navngive dem, siger forskerleder Alexandre Antonelli.

Landbrug er største trussel

Ifølge rapporten er den største trussel for verdens planter og svampe rydningen af natur, der omlægges til landbrug.

Derudover presses verdens flora ligeledes af overudnyttelse af vilde planter, øget industrialisering, invasive arter, forurening og den globale opvarmning.

Der findes 350.000 plantearter i verden, men kun en brøkdel af dem er blevet analyseret til rapporten.

- Vi har ved hjælp af kunstig intelligens analyseret planter i svært fremkommelige områder med 90 procents præcision, hvor artsrigdommen ikke før er blevet analyseret, siger seniorforsker Eimear Nic Lughadha, der er en del af forskerholdet.

Svampe og planter kan være nøgle til behandling af coronavirus

I rapporten advarer forskerne om, at de mange plante- og svampearter truet af udryddelse, potentielt kan betyde, at vi mennesker går glip af værdifulde og uudnyttede kilder til mad og medicin.

- Hver gang vi mister en art, mister vi en mulighed for menneskeheden, siger forskerleder Alexandre Antonelli.

Forskerne nævner konkret arter som blomsten rød engletrompet, der er udryddet i naturen, men bruges til at kurere blodkarsygdomme og den indiske kandebærer-plante, der traditionelt har været anvendt til behandling af hudsygdomme.

Ifølge professor Monique Simmons, der også har bidraget til rapporten, er det måske blandt planter og svampe, at man kan finde en behandling af coronavirus eller andre pandemiske sygdomme i fremtiden.

- Jeg er helt overbevist om, at den næste generation af lægemidler vil udvikles fra planter og svampe, siger hun.

Dansk biodiversitetsforsker: Utroværdige begrundelser

Rasmus Ejrnæs er seniorforsker ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet med speciale i biodiversitet.

Han er ikke uenig i rapportens konklusioner - at 40 procent af verdens planter og svampe er udrydningstruede.

Ejrnæs kritiserer dog forskerne for at forklare nødvendigheden af biodiversitet med et argument om, at de truede planter kan bidrage til menneskets velstand.

- Ring til en overlæge og spørg hvor meget forskning i covid-19-behandling, der involverer indsamling af truede planter i regnskovene. Ikke ret meget.

- Rapporten prøver at bilde os ind, at der er et interessesammenfald mellem biodiversitet og mennesker, men det er der ikke. Der er en interessekonflikt. Vi mennesker kæmper med andre arter - også svampe og planter - om den samme plads i verden, siger Ejrnæs.

Den danske forsker havde hellere set, at forskerne sagde det, som det var.

At mennesker ikke er afhængige af sjældne planter og svampe, men at de gør livet mangfoldigt.

- Jeg får den mistanke, at forskerne er ude i et politisk ærinde. Men forsøget på at retfærdiggøre livet med argumenter om nytte og velstand er tarvelige i mine øjne, siger Rasmus Ejrnæs.

Miljøminister tror ikke på 30 procent beskyttet natur i Danmark

Rapporten, der advarer om verdens truede flora, lander samtidig med, at den danske regering meddeler, at den er klar til at bakke op om EU's og FN's mål om 30 procent beskyttet natur i 2030.

Til Altinget understreger miljøminister Lea Wermelin (S) dog, at det ikke er realistisk, at Danmark selv kan levere 30 procent beskyttet natur på landjorden grundet befolkningstætheden og landbrugsproduktionen i Danmark.

- Hvert enkelt land kan ikke løse naturkrisen alene, og det er heller ikke meningen, at målene skal nås nationalt, men derimod i fællesskab, siger Lea Wermelin til Altinget.

Rasmus Ejrnæs mener ikke hovedproblemet er, at Lea Wermelin afviser 30 procent beskyttet natur.

- Hovedproblemet er, at vi i Danmark i dag har nul procent effektivt beskyttet areal og meget små ambitioner for at øge denne procentdel.

Ejrnæs understreger, at det bliver omkostningstungt, hvis vi i Danmark skal nå 30 procent-målet og dermed også passe på de udrydningstruede svampe og planter.

- Skal naturen have førsteret, er der privilegier, der skal opgives i fremtiden: Landbrug, skovbrug, jagt, biavl og kødproduktion. Det bliver svært og dyrt at finde 30 procent i Danmark, siger Rasmus Ejrnæs.

10 af verdens truede planter og svampe

 1. Rødvinsglas-blomsten, Geissorhiza radians

  Rødvinsblomsten findes i Sydafrika, hvor den bliver 8-16 centimeter høj. Dens blomster er lilla med et rødt centrum adskilt af en hvid ring. Findes primært i vådområder - blandt andet nær Cape Town.

 2. Sort flagermusblomst, Tacca chantieri

  En sort eksotisk tropeplante fra Sydøstasiens regnskove, der blomstrer fra september til februar. Den er især iøjenfaldende på grund af dens mørkviolette til sorte blomster. Fra blomsterne hænger lange tråde. Flagermusblomsten bliver 20 til 70 cm høj.

 3. "Tændstikblomsten", Banksia cuneata

  Banksia cuneata også kendt som "tændstikblomsten" er en blomst, der findes i det vestlige Australien, hvor den er truet af landbruget, der optager dens oprindelige levested. Det vurderes, at det totale antal af arten i naturen er på mellem 340 og 580. 

 4. Vandmandtræ, Medusagyne oppositifolia

  Vandmandtræet har fået sit navn, da dens udsprungne blomster kan ligne gopler. Arten findes kun på øen Mahé i Seychellerne i Det Indiske Ocean, og selve træet kan blive op til ti meter højt. 

 5. Penisblomst, Amorphophallus titanum

  Den store fallosblomst, Amorphophallus titanum, kaldes på grund af sit latinske navn også for penisblomsten. Den vokser normalt i regnskovene på Sumatra i Indonesien, og her kan der gå op til 15 år mellem blomstringerne. Den kan blandt andet ses i Botanisk Have i København. 

 6. Vestlig underjordisk orkidé, Rhizanthella gardneri

  Rhizanthella gardneri, almindeligvis kendt som vestlig underjordisk orkidé, lever i det sydvestlige Australien. Det er en plante, der bruger hele sin livscyklus, inklusive blomstring, på eller under jordoverfladen. Fra maj til juli blomstrer den med 100 granatæble-farvede blomster. 

 7. Haleakala sølvsværd, Argyroxiphium sandwicense

  Haleakala sølvsværd er en sjælden plante fra kurvblomst-familien, der kun findes på Maui-øen på Hawaii i Stillehavet i over 2100 meters højde. Blomsten kan blive op til to meter høj, og når dens blomst står smukkest, ligner den et sølvsværd.

 8. Blå okra-kaktus, Cipocereus bradei

  Den blå okra-kaktus findes i den brasilianske stat Minas Gerais og der er kun mellem 50 og 200 vilde eksemplarer af kaktussen tilbage. Den smukke blå kaktus er blandt andet truet, da den er en populær spise. Derfor dyrkes den også til fødevareproduktion - men i vild natur er den yderst truet. 

 9. Stjernehimmel, Buellia asterella

  Stjernehimmel er en lavsvamp, der lever i Tyskland og ynder et fugtigt, men alligevel lysbeskinnet miljø. Den blev første gang beskrevet i 1974. 

 10. Texas-stjernen, Chorioactis geaster

  Svampen 'Djævelens cigar' eller 'Texas-stjernen' er en ekstremt sjælden svamp i bægersvampordenen, der findes i Texas og Japan. Netop det faktum, at den kun er blevet observeret de to steder 11.000 kilometer fra hinanden, har mystificeret forskere.