Coronavirus

Jægere skal aflevere ræve og mårhunde til coronatjek

Efter coronasmitte på 33 minkfarme skal det nu tjekkes, om nordjyske rovdyr kan være smittekilden.

Nordjyske jægere er blevet bedt om at indlevere rovdyr, de skyder eller finder i naturen til myndighederne for at finde ud af, om de kan være smittet med coronavirus og derfra have spredt smitten til minkfarme.

Det oplyser Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Der er konstateret coronasmitte på 33 minkfarme siden juni. De ligger alle i Nordjylland.

Opfordringen kommer i et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Miljøstyrelsen. Dyrene, der kan indleveres, er nedlagte mårhunde, ræve, ildere, husmår og mink.

Er man ikke jæger og ser et trafikdræbt rovdyr, kan man ligeledes indlevere det. Man skal dog sikre sig, at det sker på forsvarlig vis ved at påføre en pose over dyret, bruge engangshandsker og spritte sine hænder af.

Man kan aflevere dyr på Falck-stationer og ved Naturstyrelsen.

Ifølge Mariann Chriél, specialkonsulent i Miljøstyrelsen, er håbet bestemt ikke at finde smitte hos rovdyrene. Men man bliver nødt til at tjekke alle muligheder.

- Det sker lige så meget for at prøve at lukke en dør.

Det er for at prøve at se, om vi kan finde en forklaring på, hvorfor det springer rundt mellem farmene, siger hun.

Ejere skal have plan for smittebeskyttelse

Siden første smitteudbrud har myndighederne ændret retningslinjerne for minkfarmerne.

Ejerne skal nu lave en detaljeret plan for smittebeskyttelse, og medarbejderne skal bære mundbind, handsker og skifte tøj, når de har været hos minkene.

Det store smitteudbrud siden juni har også fået Fødevarestyrelsen til at øge smitteovervågningen på de danske minkfarme.

Eksempelvis skal minkavlere med farme i kommunerne Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring og Jammerbugt indsende prøver to gange om ugen.

Der findes i alt 1136 minkfarme i landet, men det er altså kun farme nord for Limfjorden, der indtil videre er ramt.

Holland var det første land i Europa, der oplevede et større udbrud af smitte på minkfarme. Over 40 farme har været ramt i landet, siden coronaudbruddet.