Coronavirus

Mølbak tror ikke på, at restriktionerne løftes foreløbig

Der kan blive krav om øget brug af mundbind samt en skærpelse af forsamlingsforbuddet, hvis smitten går den gale vej, sagde sundhedministeren.

Tirsdag er der registreret det laveste antal dagligt smittede med coronavirus de seneste 13 dage.

Men det betyder ikke, at vi skal glæde os for meget – endnu.

Det sagde faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, på et pressemøde tirsdag:

- Det er dejligt at se, at de seneste smittetal har været omkring 400. Men vi ved, at der tit sker et lille dyk i antallet af positive efter weekenden, så derfor løfter vi ikke armene og siger, at kurven er knækket, sagde direktøren.

Ifølge Kåre Mølbak vil man gerne længere ind i ugen og få flere hverdage med i statistikken.

- Først dér kan vi med ro i sindet vurdere tendensen. Så denne her glædelige udvikling skal vi bestemt ikke konkludere noget på endnu, sagde Kåre Mølbak.

Indlæggelser har stabiliseret sig

Kåre Mølbak sagde, at man af den årsag venter spændt på tallene for torsdag og fredag.

Stigningen i indlæggelser har heldigvis ikke fuldt den samme stejle kurve,

Kåre Mølbak, faglig direktør Statens Serum Institut

Men ifølge Statens Serum Institut og Kåre Mølbak ser det ud til, at antallet af indlæggelser har stabiliseret sig omkring de 100.

Tirsdag er der registreret 107 indlagte. Heraf er 15 indlagt på intensive afdelinger og af dem ligger ni i respirator.

- Stigningen i indlæggelser har heldigvis ikke fulgt den samme stejle kurve, som vi så tidligt i foråret. Og det betyder, at det ikke er den samme sygdomsbyrde, som vi så i foråret, sagde Kåre Mølbak.

Han understregede, at det er ”vanskeligt” at sammenligne de nye tal for smittede og indlagte med foråret, da opsætningen, når det drejer sig om tests, smitteopsporing og behandling af indlagte, er markant anderledes og bedre.

Og selvom kontakttallet også er faldet fra 1,3 til 1,1, så er ”virus kompleks”, sagde Sundheds- og Ældreminister, Magnus Heunicke (S).

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) er klar til at skærpe forsamlingsforbuddet. Det meddeler han på et pressemøde tirsdag.

- Det er lige nu, at vi skal holde fast. Og det er lige nu, at vi skal vise, at vi kan knække kurven, sagde han.

Mølbak: - Svært ved at se positive udviklinger

Ministeren kaldte de næste 14 dage for "tågede", da det er svært at spå om, hvordan epidemien vil udvikle sig her i landet.

Og selvom der ikke var nye restriktioner på tirsdagens møde, og de nuværende begrænser vores normale liv, så er de nødvendige, lød det. Og der kan blive krav om øget brug af mundbind samt en skærpelse af forsamlingsforbuddet, hvis smitten går den gale vej, sagde ministeren.

Hvis vi mister hastighedsvåbnet, kommer vi for sent

Magnus Heunicke (S), Sundheds- og Ældreminister

- Vi er nødt til at reservere handlekraft, hvis der sker en yderligere stigning. For hvis vi mister hastighedsvåbnet, kommer vi for sent, sagde ministeren, der understregede, at restriktionerne kan være afgørende for, at samfundet ikke behøver blive lukket igen.

Og selvom usikkerheden om fremtiden og de mange restriktioner gør hverdagen kompleks, skal vi vænne os til det, supplerede Kåre Mølbak

- Det niveau, vi kører på nu, er formentlig noget, vi skal regne med langt frem i tiden. For jeg har svært ved, ud fra en sundhedsfaglig vurdering, at tro på, der kommer nogle grundlæggende positive udviklinger, der gør, at man kan åbne mere, sagde Kåre Mølbak.

Sundhedsministeren fortalte på pressemødet, at der nu er registreret smitte i 96 ud af landets 98 kommuner.

Samtidig fortalte ministeren, at tæt på 42 procent af de nysmittede er mellem 10 og 29 år de seneste 14 dage. Af de indlagte er 42 procent under 60 år.