Coronavirus

Konspirationsteori delt igen og igen, og tirsdag blev myndigheder bedt om at forholde sig til den

Spørgsmålet kom, efter et svar på en aktindsigt har sået tvivl om coronavirus' eksistens.

Cirka 39 minutter inde i dagens pressemøde med de danske sundhedsmyndigheder blev der stillet et spørgsmål, som ingen af de fem i panelet havde regnet med.

- Er der ingen sygdom?, lød det fra en Kristofer Krarup, der præsenterede sig som journalist fra Midtsjællands Medier.

Kristofer Krarup betvivlede myndighedernes håndtering samt eksistensen af coronavirus og krævede et svar på sit spørgsmål fra faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak.

Den faglige direktør svarede ”naturligvis”, inden direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen fik det samme spørgsmål og svarede:

- Der er absolut overhovedet ingen tvivl om, at vi har en ny virus, som spreder sig blandt mennesker. Det er fuldstændigt veldokumenteret både i udenlandske og danske laboratorier.

Søren Brostrøm argumenterede videre for, at der er lavet en fuldstændig kortlægning af virus tidligt – blandt andet af Statens Serum Institut:

Der er absolut overhovedet ingen tvivl om, at vi har en ny virus, som spreder sig blandt mennesker

Søren Brostrøm direktør Sundhedsstyrelsen

- At komme her med nogle myter om, at vi ikke har set virus, at vi ikke har bevist virus eller at virus ikke er årsag til sygdom, det har ingen steder hjemme. Danmarks befolkning skal overhovedet ikke være i tvivl. Den her virus er her, virus er årsag til sygdommen. Det er hævet over enhver tvivl, sagde Søren Brostrøm.

Aktindsigt har spredt teori

Årsagen til Kristofer Krarups spørgsmål skal findes i en aktindsigt, som en privat borger har stilet til både Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Heri ønsker personen ”dokumentation, der har overbevist Statens Serum Institut om den reelle eksistens af SARS-CoV-2”.

Aktindsigten kunne i det lys have været håndteret bedre

Statens Serum Institut

Et aktindsigt, som statens Serum Institut har givet følgende svar:

- Statens Serum Institut kan konstatere, at vi ikke er i besiddelse af de ønskede dokumenter. Statens Serum Institut kan derfor ikke imødekomme din anmodning om aktindsigt, jf. offentlighedslovens § 7, stk. 1, modsætningsvist.

Siden er både den private borgers ønske om aktindsigt samt instituttets svar blevet delt vidt og bredt på sociale medier af både konspirationsteoretikere og andre danskere, da svaret læses som om, at der ingen dokumentation er for, at virus overhovedet eksisterer.

Blandt delerne er den tidligere sanger og nuværende influencer Saszeline Dreyer, der tidligere har fået lukket sin profil på Instagram for at dele kontroversielle og forkerte informationer.

De mange delinger har skabt liv i debatten om, hvorvidt coronavirussen overhovedet er her. Og det ærgrer da også Statens Serum Institut. Det skriver de i et svar til faktatjek-mediet tjekdet.dk:

- Aktindsigten kunne i det lys have været håndteret bedre, da svaret er udformet på en sådan måde, at afgørelsen kan læses som en afvisning af, at der findes dokumentation for eksistensen af SARS-CoV-2. Som det også fremgår af SSI’s svar ovenfor, er det ikke SSI’s opfattelse, skriver de.

Eksperter: Virus findes

Og det er Vibeke Borberg enig i.

Hun er advokat og tidligere forskningschef i mediejura ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun fortæller Tjekdet.dk, at der intet forkert er i hverken svaret eller aktindsigten, men at det havde været "god forvaltningsskik" at henvise til nationale og internationale rapporter om covid-19, der kunne have oplyst borgeren.

- Med deres noget kategoriske svar på spørgsmålet er Statens Serum Institut med til at give liv til nogle konspirationsteorier, som de selvfølgelig ikke har nogen interesse i, siger Vibeke Borberg.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Men det er hævet over enhver tvivl, at virus eksisterer. Sådan siger Christian Wejse, der er lektor i infektionssygdomme og folkesundhed ved Aarhus Universitet og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital.

- Man kan jo stille spørgsmål ved alt. Men virus er kortlagt ned til mindste detalje. Den er sekventeret, og koden er aflæst. Så hvis man kigger direkte på det, der ligger lige for, så er der én konklusion, siger Christian Wejse til TV 2.

Vi sætter jo tusindvis af vatpinde i munden på folk og kan dokumentere, at der eksisterer noget inden i mennesker, der ikke burde være der.

Jan Pravsgaard Christensen, professor

Om det er et standardsvar fra instituttet, tør Christian Wejse ikke udtale sig om, men de burde have sendt spørgeren videre til videnskabelige artikler fra blandt andet Nature og Virological, lyder det.

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, fortalte på et pressemøde tirsdag, at der ingen tvivl er om, at der eksisterer en virus.

Og det er professor i immunologi på Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen enig i.

- Vi sætter jo tusindvis af vatpinde i munden på folk og kan dokumentere, at der eksisterer noget inden i mennesker, der ikke burde være der. Det er faktum. Og det er virus. Så medmindre man tror, at det var på vatpinden inden, den kom ind i munden, så er det bevis nok, siger Jan Pravsgaard Christensen til TV 2.

Spørger er medlem af parti

Der er ikke noget, der hedder Midtsjællands Medier, men overfor TV 2 fortæller Kristofer Krarup, at han er medlem af partiet JFK21. Et parti, der ifølge Avisen Danmark stiller spørgsmål til myndigheder og mediers troværdighed.

Og det var netop årsagen til, at Kristofer Krarup mødte op på dagens pressemøde:

Der er noget mystisk ved det her, der ikke passer sammen. Og vi får ikke alt at vide

Kristofer Krarup, medlem af JFK21

- Jeg går ind og stiller det spørgsmål, fordi det er så vigtigt, at vi ved, hvad der foregår. Der er noget mystisk ved det her, der ikke passer sammen. Og vi får ikke alt at vide, siger han til TV 2.

Kristofer Krarup vil ikke oplyse, hvordan han kom ind til pressemødet, eller om han har et gyldigt pressekort. Men ifølge ham er formalia ikke vigtigt. Det er hans spørgsmål derimod, da han ser pressen som ”mikrofonholdere”:

- Pressen videregiver det, der bliver sagt, og der bliver ikke stillet kritiske spørgsmål. Alle danskere har behov for svar. Og derfor mødte jeg op i dag, siger Kristofer Krarup.