Coronavirus

Forældre med coronasmittede børn kan nu få barselsdagpenge

Coronavirusset udfordrer nogle forældre, som bliver nødt til at blive væk fra arbejde for at passe syge børn.

Et enigt Folketing har tirsdag vedtaget, at forældre skal have ret til barselsdagpenge, hvis de må blive hjemme fra arbejde for at passe et barn, som har symptomer eller som er smittet med coronavirus.

Forslaget er vedtaget med 95 stemmer for og ingen imod.

Som følge af coronavirus er der kommet skrappere krav til, hvornår børn må komme i dagtilbud eller skole, hvis de er syge.

Og det har skabt problemer hos nogle af de forældre, som er nødt til at holde et sygdomsramt barn hjemme, og dermed ikke kan passe deres arbejde.

Derudover skal barnet holdes hjemme, indtil der ikke har været symptomer i 48 timer.

Samtidig risikerer forældre i øjeblikket, at raske børn bliver hjemsendt fra institutionen eller skolen, hvis et andet barn eller en voksen på stuen eller i klassen er blevet konstateret smittet.

Fagforening glæder sig - men ikke nok

Der har siden efter sommerferien været flere eksempler på, at børn er sendt hjem fra vuggestuer, børnehaver og skoler på grund af risiko for spredning af coronavirus.

Fagforeningen Djøf glæder sig også over, at lovforslaget er vedtaget. Men det er ikke nok, siger Sara Vergo, næstformand for Djøf.

Mange forældre må nemlig vente på at få tid til at få coronatestet deres børn og efterfølgende svar.

- Det er jo rigtig fint, at man kan få noget kompensation, mens man er hjemme, men der er jo ingen, der løser ens opgaver imens, siger Sara Vergo og foreslår, at børn skal foran i testkøen.

- Hele samfundet har da bedst af, at vi hurtigst muligt får forældrene tilbage på arbejde. Og det kan vi kun få, hvis vi får børnene hurtigt igennem testforløb.

Lovforslaget er vedtaget på baggrund af en trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

Den gør det altså muligt, at forældrene kan få dagpenge efter barselsloven, indtil barnet igen kan komme i institution eller i skole.

Aftalen gælder frem til 31. december 2020.