Samfund

Det gør sygeplejerske, lærer og cheføkonom med deres feriepenge

For én falder pengene på et tørt sted, og for de to andre betyder pengene, at der er råd til ekstra luksus.

Rettelse: Det har tidligere fremgået af artiklen, hvor meget Nigita Rosiak forventede at få udbetalt i feriepenge, men beløbet har vist sig at være svært at fastslå korrekt og er derfor blevet slettet.

Nu og frem til 1. december kan danskerne søge om at få udbetalt tre af deres fem ugers indefrosne feriepenge. Det oplyste beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde tirsdag.

Nationalbanken forventer, at 75 procent af danskerne vil søge om at få deres feriepenge udbetalt, og at 60 procent af pengene vil gå til forbrug.

Hvor mange penge, man kan få udbetalt, afhænger af ens indkomst.

Ifølge Danmarks Statistik tjener en gennemsnitlig lønmodtager 455.000 kroner om året. Med den indkomst har man udsigt til en udbetaling på cirka 19.000 kroner efter skat, viser beregninger fra Danske Bank.

TV 2 har spurgt tre danskere, om de vil have deres feriepenge udbetalt, og hvad de i så fald vil bruge pengene på.

Nigita Rosiak, 32 år

Bosat i Aarhus og arbejder som sygeplejerske på Akutafdelingen på Aarhus Universitetshospital, Skejby.

- Jeg ventede i over to timer på borger.dk, men har fået søgt nu. Jeg får 29.436 kroner, og en del af de penge skal investeres i aktier. Jeg har lidt aktier i forvejen, som jeg købte i starten af coronakrisen, og det er gået rigtig godt med dem. Jeg er ikke helt fastlåst på hvilke aktier, jeg må ind og analysere. Men det bliver i hvert fald nogle investeringsfonde og måske Vestas-aktier.

- Derudover skal jeg have nye gardiner. Flotte designergardiner, som skal dække de store vinduer ud til min altan. Jeg er endnu ikke kommet frem til, hvilket mærke. Faktisk har jeg ikke rigtig turdet drømme om, at jeg ville få råd til så dyre gardiner.

- Pengene kommer til at gøre en stor forskel. Først og fremmest, når jeg får købt gardiner. Jeg tror, både mine naboer og jeg bliver glade for, at de ikke længere kan kigge ind af mine vinduer. I forhold til investeringerne håber jeg, at de kan føje til min opsparing på længere sigt.

- Jeg har hverken overvejet at vente med at få pengene eller bare sætte dem ind på bankbogen. De skal i omløb, alt andet er for kedeligt.

Zeki Laurent Sadic, 50 år

Bosat i Tølløse og arbejder som lærer på Løve-Ørslev Skole i Høng. Får udbetalt cirka 20.000 kroner.

- Jeg har allerede søgt, og jeg står til at få udbetalt cirka 20.000 kroner. Dem vil jeg bruge på at komme ud og rejse med min kone og mit barn, så snart det bliver muligt. Vi har mistet en masse penge på rejser, som blev aflyst på grund af coronarestriktioner, cirka 20.000 kroner faktisk. Mine feriepenge skal gå til at erstatte de rejser.

- Vi skulle have været til Indonesien i 14 dage i foråret, og i sommers skulle vi have været til Marokko. Der vil vi meget gerne hen igen. Det er utrolig vigtigt for os at komme ud og rejse, det har virkelig stor værdi for os som familie.

- Pengene gør den forskel, at vi ikke behøver grave så dybt for at få råd til nye rejser. Og det kan godt tænkes, at vi vælger et hotel, der er lidt bedre og ligger lidt tættere på stranden, end vi ellers ville have gjort. Men uagtet var vi nok taget afsted. Større forskel gør pengene heller ikke. Det er ikke sådan, at vi tænker ”uha endelig kan vi få mad på bordet”, men pengene giver da råd til ekstra luksus.

Har du overvejet at bruge pengene i Danmark for at hjælpe samfundsøkonomien?

- Jeg har godt læst opfordringerne om at bruge pengene i Danmark. Personligt mener jeg, at jeg har udvist rigeligt samfundssind de seneste måneder, med alle de regler, vi har fulgt. Desuden har jeg svunget dankortet så rigeligt i Danmark hen over sommeren. Jeg vil ud og opleve verden nu.

Tore Stramer, 40 år

Bosat i København og arbejder som cheføkonom i Dansk Erhverv. Ønsker ikke at oplyse beløb.

- Jeg har ikke været i tvivl om, at jeg ville søge om at få pengene udbetalt, så snart det blev muligt. Jeg ved også allerede, hvad pengene skal bruges på.

- Omkring årsskiftet flytter min familie og jeg til et hus i Valby. Der skal pengene nok hurtigt få ben at gå på. Vi skal blandt andet have nye lamper og nyt spisebord. Jeg tænker klart at give den ekstra gas i forhold til produkternes kvalitet, fordi der nu er ekstra penge på kistebunden.

- Derudover er jeg meget bevidst om at støtte de brancher, som er særligt hårdt ramt under coronakrisen. Det er hotel- og restaurationsbranchen. Så jeg skal helt sikkert også ud og spise god mad for nogle af pengene.