Virolog foreslår forsamlingsforbud på 10 personer

Tidligere direktør i Statens Serum Institut mener, at et forsamlingsforbud på ti også ville kræve lukning af skoler.

Smittetallene er høje. Og også for høje.

Derfor bør forsamlingsforbuddet skærpes i de hårdest ramte områder i Danmark i en periode, så man maksimalt må samles 10 og ikke 50, som det er tilfældet nu.

Sådan lyder det fra professor i virologi og immunologi på Oxford University Astrid Iversen:

- Det er et fornuftigt og meget effektivt indgreb at benytte sig af. Om det skal gøres, er jo ikke op til mig, men ud fra et epidemiologisk synspunkt, er det absolut fornuftigt, siger Astrid Iversen til TV 2.

Astrid Iversen kalder det et ”virkelig effektivt” greb, og hun mener, at man burde gøre det særligt i København og omegn, hvor smitten er høj:

- Det kan lyde hårdt, men det er relativt mildt i forhold til at lukke samfundet helt ned på et tidspunkt, siger professoren.

Forsamlingsforbuddet i Danmark har tidligere været på ti personer. Det blev indført 11. marts, da statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landet ned. 8. juni blev det hævet til 50 personer.

Tidligere SSI-direktør: - Hold vejret

Mandag blev der registreret 435 smittede i løbet af det seneste døgn. Og også søndag var tallet under 500.

Selvom det er positivt i forhold til smittetallene fra fredag og lørdag, hvor der var flere end 600 smittede, er tallene fortsat for høje, og der er ”ikke noget antal der er sikkert, når det handler om at mødes i grupper”, siger Astrid Iversen.

- Den her virus er på en måde ligetil. Den smitter, når den har mulighed for det, og den får ekstra god mulighed, når man er flere sammen.

Selv grupper på 10, 20 og 30 er der risiko ved, siger Astrid Iversen.

- Den eneste coronasikre fest eller sammenkomst er faktisk den, der bliver udskudt eller aflyst, siger professoren.

Jeg ville lige holde vejret og se, hvordan tallene ser ud i morgen

Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør Statens Serum Institut

Nils Strandberg Pedersen er tidligere direktør for Statens Serum Institut fra 1998 – 2016, og han er enig i, at et forsamlingsforbud vil være ”ganske effektivt”:

- Men jeg ville lige holde vejret og se, hvordan tallene ser ud i morgen. Hvis det igen ser nogenlunde fornuftigt ud, kan det godt være, at man kan vente lidt.

Superspreder + test for fest

Hvis ikke tallene stabiliseres, kan man overveje at skærpe forsamlingsforbuddet, men det kan ikke stå alene, for de færreste ting vil fungere, lyder det fra Nils Strandberg Pedersen.

- Derfor ville det kræve, at man også lukkede uddannelsesinstitutionerne for de store børn og unge i nogle uger. Eksempelvis til efter efterårsferien. Og det samme med holdsport, siger Nils Strandberg Pedersen.

Da smitten blandt de små børn er ganske begrænset, ville de blive fritaget for at overholde et forsamlingsforbud på ti, siger den tidligere direktør.

Astrid Iversen foreslår foruden en skærpelse af forsamlingsforbuddet, at man udvider kravene for brug af mundbind. Eksempelvis til dagligvarebutikker.

Hvis smittetrykket er højt, så behøver man ikke være så mange sammen, for at der er en risiko

Astrid Iversen, professor Oxford University

Og så minder professoren om, at et såkaldt superspreder-event ikke behøver omfatte flere hundrede smittede:

- Mange tror, at man er nødt til at være mange sammen, men superspredning betyder bare, at mere end én person bliver smittet ved samme lejlighed. Og hvis smittetrykket er højt, behøver man ikke være så mange sammen, for at der er en risiko, siger Astrid Iversen.

Forsamlingsforbuddet blev i sensommeren hævet til 100 personer.

Men 19. september siden skærpede myndighederne restriktionerne over hele landet. Her blev forsamlingsforbuddet blandt andet sænket til 50, restaurationer blev afkrævet at lukke klokken 22, og det blev påbudt at bære mundbind på restaurationer og barer, hvis man står op. Restriktionerne gælder foreløbigt frem til 18. oktober.