Coronavirus

Smittestop-app laves om efter fejl

Ministeriet er endnu ikke klar over, om fejlen har været der, siden appen blev lanceret.

De danske myndigheder ændrer nu i den danske smittesporingsapp, Smittestop, efter fejl.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en mail til TV 2.

Ændringen kommer efter, at det er kommet frem, at appen i flere tilfælde ikke har adviseret pårørende eller andre tæt på en smittet, selvom personen har meldt sig smittet via appen.

- Dette har skyldtes en uhensigtsmæssighed i implementeringen af den bagvedliggende teknologi i appen, skriver ministeriet.

Ministeriet skriver videre, at ændringen af opsætningen i appen sker efter dialog med Google og Apple, der står bag styresystemerne Android og iOS, som de fleste smartphones i Danmark kører på.

Ændringerne betyder, at ”appen nu vil give besked til flere personer”, der har være udsat for mulig smitte.

Ukendt, hvor længe fejl har eksisteret

Problemerne kom i sidste uge, da flere borgere både til DR Nyheder og Berlingske kunne fortælle, at deres app ikke informerede dem om, at de havde været i kontakt med en smittet.

Og det selvom, den smittede var deres bedre halvdel, der bor under det samme tag.

Vi kan ikke fast sige nu, om den har været der fra start, eller den er opstået for nyligt

Lene Ærbo, teknisk projektleder Sundheds- og Ældreministeriet

På det tidspunkt forklarede myndighederne, at der blev sendt en notifikation til såkaldte kortvarige kontakter. Det er typisk ukendte kontakter, hvilket er hensigtsmæssigt i forhold til smitteopsporing.

Men hvor mobiler er sammen i længere tid, som det typisk er med husstandskontakter, virkede appen ikke efter hensigten, lød det fra myndighederne.

Hvorvidt fejlen har været der siden midten af juni, da den blev lanceret i Danmark, er endnu uvist.

Det fortalte Lene Ærbo, der er teknisk projektleder på Smittestop-appen for Sundheds- og Ældreministeriet, til DR Nyheder torsdag.

- Vi ved det ikke endnu. Der er løbende blevet lavet om i app’en – også i Google/Apple API’erne – så vi kan ikke fast sige nu, om den har været der fra start, eller den er opstået for nyligt. Vi blev opmærksomme på det, efter at der begyndte at komme spørgsmål i supporten, sagde hun.

1,5 millioner har downloadet app

Teknologien bag appen skulle virke ved, at telefonen via Bluetooth registrerer, hvem man har været inden for cirka en meters radius af i mere end et kvarter. Der sker ved, at den hvert 15. minut danner et ID. Og når to telefoner er tæt på hinanden, bliver deres ID udvekslet via Bluetooth.

Bliver man testet positiv for covid-19, kan man logge ind med NemID og give besked, hvorefter borgere, der har været nær personen i mere end et kvarter, bliver informeret. De andre brugere får kun en notifikation om smitterisikoen og ikke et navn på, hvem der er kilden.

Brugeren vil blive informereret, hvis vedkommende har været i kontakt med en smittet i to dage op til eller otte dage efter den smittedes symptomstart eller testtidspunkt, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Ifølge ministeriet har 1.541.633 downloadet appen, og i alt har 3517 meldt sig smittet, siden appen blev annonceret i juni.

Appen kræver som minimum styresystemerne Android 6.0 eller iOS-version 13.5, og det er kun nyere smartphones, der har det. Derfor vurderes det, at 10-20 procent af danskerne ikke kan få appen.

Dataen bliver kun gemt på ens egen telefon, krypteret og anonymt, og forlader den kun, hvis man giver samtykke til det med sit NemID. Eksempelvis når/hvis man bliver smittet med covid-19. Det er en ny teknologi, der er kommet med de nye styresystemer fra Google og Apple.