Krænkelser på arbejdet

Sexisme-debat rammer landets største virksomheder

Den danske debat om sexchikane på arbejdspladsen er også blevet omtalt i flere udenlandske medier de seneste dage.

Mindst 13 af Danmarks 24 største børsnoterede virksomheder har haft sager om sexisme eller sexchikane de seneste fem år.

Det viser en rundspørge blandt virksomhederne i det danske eliteindeks, som Finans har foretaget oven på den verserende debat om sexisme på arbejdspladsen.

I det danske eliteindeks, også kaldet C25-indekset, findes nogle af landets største virksomheder såsom Novo Nordisk, Danske Bank og Ørsted.

Præcis hvilke 13 virksomheder, der har haft sager om sexisme eller sexchikane, er ikke oplyst.

Skærpet opmærksomhed

Virksomhederne har ifølge Finans skærpet opmærksomheden omkring sexisme på arbejdspladsen, efter debatten har raset de seneste uger blandt andet i mediebranchen.

Otte af de adspurgte virksomheder har iværksat initiativer, der skal komme sexisme på arbejdspladsen til livs. Det gælder blandt andet i Pandora, A.P. Møller-Mærsk, Tryg og ingrediensvirksomheden Chr. Hansen.

I disse virksomheder har ledelsen sendt mails ud til medarbejderne for at gøre opmærksom på emnet og oplyse om virksomhedens retningslinjer.

Alle 24 virksomheder oplyser til Finans, at de har nultolerance på området, samt at de har en whistleblower-ordning, hvor medarbejdere anonymt kan indberette grænseoverskridende adfærd fra kolleger eller chefer.

Debatten herhjemme

Debatten om sexisme startede herhjemme, da Sofie Linde som vært ved dette års Zulu Comedy Galla fortalte, at hun for 12 år siden var blevet afkrævet et blowjob af en "stor tv-kanon", der truede med at ødelægge hendes karriere, hvis hun afslog.

Herefter rullede bolden i mediebranchen.

Hundredevis af kvinder underskrev et støttebrev til Sofie Linde, og kvinder fra diverse danske medier stod frem og fortalte om deres oplevelser med seksuel chikane.

Siden har debatten bredt sig som ringe i vandet. Læger, politikere og en række andre har berettet om en usund kultur, hvor i særdeleshed kvinder i årtier er blevet udsat for krænkende adfærd fra deres mandelige kolleger og overordnede.

Nu er turen så kommet til de største danske virksomheder.

Er nået udenlandske medier

Internationalt tiltrækker debatten sig også opmærksomhed.

Med et billede af Sofie Linde på toppen kunne BBC søndag berette, at Danmark er i gang med et opgør med sexisme på arbejdspladsen.

Af artiklen fremgår det, at Danmark, på trods af at være et land, der normalt scorer højt på ligestilling mellem køn, er stærkt udfordret af en sexistisk kultur på arbejdspladsen.

BBC citerer blandt andet TV 2s journalist Camilla Slyngborg, som er en af initiativtagerne bag støttebrevet:

- Vi ønskede, at brevet skulle være et bevis, så vi ikke længere skal tale om, hvorvidt sexisme eksisterer, men hvordan vi løser problemet.

Også det franske dagblad Le Monde har bragt historien om danske kvinders opråb mod sexisme.