Coronavirus

Nye retningslinjer for mundbind på sygehuse og plejehjem

De nye retningslinjer erstatter den tidligere anbefaling om, at personalet skal bruge mundbind ved tæt kontakt over 15 minutter. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Personale, patienter og borgere anbefales at bære mundbind på sygehus, plejehjem og ved egen læge.

Sundhedsstyrelsen skærper nu sin anbefaling af, hvornår man skal bruge mundbind.

Rådet lyder nu, at både borgere og sundhedspersonale bør tage et mundbind på, når det ikke er muligt at holde afstand på sygehus, plejehjem og ved egen læge.

Vicedirektør for Sundhedsstyrelsen Helene Probst uddyber i en pressemeddelelse, at patienter og borgere på plejehjem, sygehuse, botilbud og i hjemmeplejen ofte har en større risiko for et alvorligt forløb, hvis de får covid-19.

- Derfor er vi meget opmærksomme på at beskytte de særligt udsatte patienter og borgere, og det gør vi ved at skærpe anbefalingen for brug af værnemidler, siger hun.

Mundbind når afstand ikke kan holdes

De nye retningslinjer erstatter den tidligere anbefaling om, at personalet skal bruge maske ved tæt kontakt over 15 minutter.

I stedet anbefaler Sundhedsstyrelsen nu brug af ansigtsværnemidler i situationer, hvor det ikke er muligt at holde den fornødne afstand, lige meget hvor længe kontakten varer.

Afstanden defineres til minimum én meter og til to meter ved kontakt til de personer, som man ved er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved covid-19.

Påbud om mundbind i busser og på restauranter

Hvor mundbind fortsat blot er en anbefaling i sundhedssektoren og ældreplejen, så er der et påbud om at bære mundbind på landets restauranter, barer og caféer og andre steder med siddende indendørsservering som hos nogle bagerforretninger.

I ovennævnte tilfælde gælder kravet om mundbind, så længe man går eller står, men ikke når man sidder ned.

Derudover er der krav om mundbind i kollektiv transport.