Coronavirus

Flere får mulighed for gratis influenzavaccine, men er det de rigtige, der bliver vaccineret?

Influenzaramte danskere risikerer at havne i kø til en coronatest.

Ældre, gravide og overvægtige. Det er bare nogle af de grupper, som i år får mulighed for gratis at blive vaccineret mod influenza fra på torsdag.

Sådan har det faktisk været i mange år. Du kan se, hvem der kan blive vaccineret her.

Men på grund af coronavirus bliver det også muligt for sundhedspersonale at blive vaccineret. Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Og netop på grund af coronavirus melder der sig et spørgsmål om, hvorvidt influenza, der i sine symptomer minder om covid-19, kan være med til at sætte pres på den danske testkapacitet.

Ifølge epidemiolog Lone Simonsen er det børn og unge, der traditionelt driver influenza-epidemierne herhjemme. Det kan betyde, at børn og forældre risikerer at ende i køen til de hvide testtelte, selvom de måske "bare" har en banal og ufarlig influenza.

- Vi får mange mennesker, der render rundt med feber og snot, og det vil skabe uklarhed om, hvem der skal testes, og hvem der ikke skal testes for coronavirus, siger hun til TV 2.

Ikke vacciner nok til alle

Hos Statens Serum Institut erkender afdelingslæge Lasse Vestergaard problematikken.

- Hvis der kommer en masse patienter, der har influenza, vil de optage kapaciteten på coronavirustestningen. Vi ved ikke, hvordan smitten vil udvikle sig, men det er en bekymring. Der er ikke et ubegrænset antal influenzavacciner til rådighed, og det vigtigste er derfor, at vi beskytter risikogrupperne ved at få dem vaccineret, siger han til TV 2.

Ifølge Statens Serum Institut er der til denne sæson indkøbt 1,6 millioner influenzavacciner.

Det vil sige, at der helt konkret ikke er en vaccine til alle i den danske befolkning, der dags dato lyder på små 5,8 millioner mennesker.

Lasse Vestergaard håber dog på, at man kan reducere noget af trykket på den danske testkapacitet, hvis mange af dem, der kan få en gratis influenzavaccine, tager imod den.

Vil ikke udvide vaccinationsprogrammet

I Danmark er det Sundhedsstyrelsen, der udstikker retningslinjer for, hvilke grupper, der skal tilbydes en gratis vaccine.

Her forklarer overlæge Bolette Søborg, at de fra Sundhedsstyrelsens side har haft fokus på de grupper, der risikerer et alvorligt forløb, og på sundhedspersonale på landets sygehuse og plejehjem.

- Vi har ikke planer om yderligere udvidelse af programmet i år, for eksempel at andre grupper skulle blive vaccineret. De fleste bliver ikke alvorligt syge af influenza, så vi har fokus på dem, der er i særlig risiko, siger Bolette Søborg til TV 2.

Derudover håber Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut på, at de restriktioner, der i øjeblikket er indført i Danmark i kampen mod coronavirus også kommer til at påvirke, hvordan influenzasæsonen kommer til at forløbe.

- Vi håber, at de her almindelige tiltag, som er fulgt med coronavirus - afstand, håndvask og brug af mundbind – også er med til at reducere risikoen for smittespredning, lyder det fra Bolette Søborg.

Går måske mod mild sæson

Og der er grund til optimisme i forhold til, at vi ikke går en hård influenzasæson i møde, vurderer Lasse Vestergaard.

Han peger på, at influenzaen i løbet af en til to uger forsvandt, da samfundet lukkede ned.

- Det samme så man i andre lande, siger afdelingslægen.

Netop andre lande plejer at kunne give et praj om, hvilken influenzasæson, der venter os. For mens vi holder sommer, så er der vinter og influenza på den sydlige halvkugle. Men i år har det faktisk været en smule anderledes, fortæller Lone Simonsen.

- Vi har set, at influenza nærmest har været helt væk på den sydlige halvkugle de seneste måneder.

Derfor tror hun på, at vi går en mild sæson i møde.

- Min fornemmelse er, at influenza får det svært her til vinter, siger Lone Simonsen.

De seneste ti år er antallet af danskere, som siger ja tak til influenzavaccinationen, steget fra 563.859 personer i 2009-2010-sæsonen til 888.507 sidste år.