Samfund

Dronningen overrækker Karen Blixen-pris til korrespondent

Rungstedlundsprisen blev første gang uddelt i 1991. I bunden kan du se de seneste ti års vindere.

Forfatter og journalist Puk Damsgård er vant til at færdes på usikkert terræn, når hun rapporterer fra verdens brændpunkter.

Mandag var hun dog under noget mere rolige forhold, da hun blev hyldet for sit store arbejde. Her fik hun æresprisen Rungstedlundprisen og de 50.000 kroner, der følger med.

- Puk Damsgård modtager prisen for sit engagement i flere af verdens brændpunkter og for sin evne til at formidle beretninger herfra om menneskene og deres livsvilkår, lyder begrundelsen.

Rykket fra april

Det var dronning Margrethe, der officielt overrakte anerkendelsen. En pris, der hvert år gives til en person, der helst skal arbejde inden for et af Karen Blixens interesseområder.

Normalt uddeles prisen så tæt på Karen Blixens fødselsdag - 17. april - som muligt. Men årets overrækkelse blev i foråret rykket på grund af coronasituationen i landet.

Derfor fik Puk Damsgård også allerede besked om prisen dengang.

- Jeg er i sagens natur glad og beæret over denne anerkendelse af mit arbejde. Mens jeg var barn i Hammer Torup, åbnede Karen Blixen en dør på klem til en verden og nogle fortællinger, jeg ikke kendte, lød det fra hovedpersonen selv.

Beretninger fra Mellemøsten

Puk Damsgård er blandt andet Mellemøsten-korrespondent på DR, hvor hun leverer beretninger fra brændpunkter i lande som Syrien, Irak, Afghanistan og Pakistan.

Den 42-årige journalist har også skrevet flere bøger, heriblandt 'Den sorte kat i Mosul' og ’Ser du månen, Daniel’, som sidste år blev filmatiseret.

I 2015 vandt hun Cavlingprisen for blandt andet sine reportager fra Mellemøsten.

Tidligere års vindere

Overrækkelsen af Rungstedlundprisen fandt sted på Karen Blixen Museet i Rungstedlund.

Med æresprisen kommer Puk Damsgård i selskab med instruktør Lars von Trier, skuespilleren Karen-Lise Mynster og forfatterne Inger Christensen, Suzanne Brøgger og Klaus Rifbjerg.

Rungstedlundsprisen er blevet uddelt siden 1991 og er kun en enkelt gang blevet givet til en person, som ikke er dansker.

I 1993 hev den amerikanske skuespiller Meryl Streep prisen hjem for sin rolle som Karen Blixen i 1985-filmen 'Out of Africa'.

Herunder kan du de seneste ti års vinderne af Rungstedlundprisen.

2020: Puk Damsgård — Journalist

2019: Lars von Trier — Filminstruktør

2018: Minik Rosing — Professor

2017: Niels Barfoed — Forfatter

2016: Jette Baagøe — Forsker

2015: Tom Buk-Swienty — Forfatter og historiker

2014: Marianne Juhl og Marianne Wirenfeldt Asmussen — Forfattere

2013: Karen-Lise Mynster — Skuespiller og instruktør

2012: Gabriel Axel — Filminstruktør

2011: Otto B. Lindhardt — Forlægger

2010: Johannes Riis — Forlægger