Coronavirus

Over en million mennesker er nu døde med covid-19

En halv million mennesker døde med coronavirus de første seks måneder af pandemien. Tallet er nu fordoblet på tre måneder.

Tirsdag har verden rundet en kedelig milepæl: Over én million mennesker er globalt set nu døde med covid-19.

Det viser tal fra Johns Hopkins University, der løbende følger antallet af smittede, døde og indlagte på verdensplan.

Tallet kommer næsten præcis ni måneder efter, de første tilfælde med lungebetændelse i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina blev kendt 31. december 2019.

Dermed har antallet af døde under coronapandemien langt overgået det antal, som der ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) årligt dør under den almindelige sæsoninfluenza.

Dét tal ligger ifølge en vurdering fra 2017 mellem 290.000 og 650.000 om året – afhængigt af hvor hård en sæsoninfluenza der er tale om.

Sæsoninfluenzaen 2019-2020 var i Danmark og andre europæiske lande helt ekstraordinær mild, ligesom den stoppede brat blandt andet på grund af nedlukningen i mange lande.

Alene i USA er der over 200.000 dødsfald, og landet tegner sig derfor for over en femtedel af verdens dødsfald som følge af coronavirus.

Antallet af døde er fordoblet på tre måneder

Ifølge WHO er det sandsynligt, at yderligere en million mennesker er døde, inden en vaccine er klar til udbredt brug.

Hvis man kigger på tallene, ramte verden ifølge opgørelse fra Johns Hopkins University 29. juni – et halvt år efter pandemien startede i Wuhan – en halv million døde på verdensplan.

Siden er antallet af dødsfald accelereret med yderligere en halv million på bare tre måneder.

Kigger man på de danske tal, var der ifølge Statens Serum Institut på samme dato 29. juni – fire måneder og to dage efter det første tilfælde med coronavirus officielt blev konstateret i Danmark – 605 dødsfald med covid-19.

Mandag var der 649 tilfælde. Altså yderligere 44 dødsfald og langtfra den fordobling, som i samme periode er sket på verdensplan.

Liv, som ikke kunne reddes i foråret, bliver nu reddet

Ifølge Søren Riis Paludan, der er professor fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, skyldes det blandt andet behandlingsmæssige gennembrud, der redder liv i dag – liv, som ikke kunne reddes i foråret.

- Behandlingsmæssigt går vi i den rigtige retning. Ikke så hurtigt, så vi bare kan sænke skuldrene i forhold til corona, men covid-19 er nu en sygdom med en lavere dødelighed end i forhold til marts, sagde Søren Riis Paludan i et interview til TV 2 tidligere på måneden.

I Danmark har et studie vist, at 37 procent af de danske coronapatienter, der blev indlagt på en intensivafdeling i foråret, ikke overlevede. Tallet lyder umiddelbart højt, men dødeligheden for intensivpatienter i verdens brændpunkter er 50 procent.

På verdensplan er over 33 millioner mennesker blevet konstateret smittet med coronavirus. USA, Indien og Brasilien tegner sig for knap halvdelen af disse.