Coronavirus

En million danskere får fra i dag invitation til landsdækkende corona-projekt

Myndighederne håber, at danskerne vil tjekke deres e-Boks og udfylde spørgeskema. Til slut i det lange skema får man mulighed for at få antistoftest.

En million danskere vil fra i dag og til onsdag blive inviteret til at deltage i et landsdækkende corona-projekt, hvor der er mulighed for at få tilsendt en antistoftest. Det oplyser Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Invitationerne bliver sendt til tilfældigt udvalgte borgere i Danmark med en e-Boks og vil løbende blive sendt afsted.

- Holdet bag kampagnen håber derfor meget på, at rigtig mange danskere vil tjekke deres e-Boks og hjælpe os med at samle data ind. For med dette projekt kan vi samle en viden, som ingen andre i verden kan, oplyser overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut.

Der er tale om projektet "Vi tester Danmark", som også omfatter et spørgeskema, der ifølge Statens Serum Institut er ret omfattende, fordi myndighederne skal have så detaljerede oplysninger som muligt.

- Det gælder, hvilke befolkningsgrupper der smittes, hvilke symptomer den enkelte har - og ikke mindst hvad der skulle være af senfølger, udtaler professor Susanne Dam Poulsen.

Guleroden er en gratis antistoftest

Det tager cirka 15 minutter at udfylde spørgeskemaet, men der vil i sidste ende være en gulerod i form af en mulighed for at melde sig til at få tilsendt en antistoftest, som man selv kan udføre derhjemme.

De mange test stammer fra april, hvor Region Hovedstaden købte 1,4 millioner antistoftest fra danske Bestsellers partnerfirma i Kina for over 60 millioner kroner. Men testen fra producenten Livzon viste sig at være for upræcis. Faktisk så upræcis, at de indiske sundhedsmyndigheder helt valgte at kassere den.

Alligevel bliver testen nu en del af projektet "Vi tester Danmark."

- Test af så mange danskere vil give os uvurderlig information om udbredelsen af smitten i Danmark, ikke mindst hos personer, som ikke har haft symptomer og dermed ikke tidligere er blevet podet, oplyser professor Christian Erikstrup.

Der er omkring 500.000 tests til rådighed i projektet, og de vil blive tilsendt efter princippet "først til mølle."

Formålet med projektet er at undersøge omfanget og konsekvenserne af sygdom, der er forårsaget af coronavirus.

Projektet drives af Statens Serum Institut i samarbejde med eksperter fra regionerne og universiteterne. Projektet bakkes op af Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og en lang række interesseorganisationer, står der i pressemeddelelsen.