Coronavirus

Borger testet for coronavirus 24 gange på 14 dage

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Lige nu er der mange steder i Danmark lange ventetider på at blive testet for coved-19. 

OPDATERING: 2. oktober skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse, at den har oplyst forkerte tal, fordi tests fra Testcenter Danmark er blevet indrapporteret flere gange. Borgeren, der ifølge det oplyste blev testet 24 gange på 14 dage, blev i virkeligheden testet seks gange. Samtidig er det kun 1043 borgere, der er blevet testet tre gange eller flere. Region Syddanmark beklager fejlen.

De seneste to uger har 1500 borgere alene i Region Syddanmark ladet sig teste for coronavirus tre eller flere gange. Det skriver Berlingske lørdag.

Blandt dem er der en borger, der ifølge regionens oplysninger til avisen er blevet testet 24 gange på 14 dage.

På baggrund af de mange gengangere i de hvide testtelte og -centre rundt om i landet opfordrer regionsrådsformand Stephanie Lose (V) nu til, at der igangsættes en indsats for bedre at kunne styre tilgangen til testsystemet.

Til TV 2 Fyn siger hun:

- Der kan selvfølgelige være situationer, hvor der er vigtigt at blive testet flere gange, men jeg tvivler på, at det er situationen for alle de 1.500 syddanskere.

- Og at en person er blevet testet hele 24 gange på de to uger, det har jeg svært ved at se meningen i.

Regionsrådsformanden understreger dog, at hendes opfordring ikke betyder, at man skal lade være med at tage en test, hvis man flere gange har været udsat for potentiel smitte.

Lange ventetider

Lige nu er der mange steder i Danmark lange ventetider på at blive testet for covid-19.

På bare seks ud af landets i alt 46 teststeder er ventetiden for at få stukket en vatpind i halsen under ét døgn. Og på 15 af stederne er der mindst fire dages ventetid på en test.

Det viste en gennemgang af tiderne på hjemmesiden coronaprøver.dk onsdag 23. september.

Og én af grundene til de lange ventetider er, at nogle danskere benytter sig - mange gange - af de frie og ubegrænsede testmuligheder.

Det er heller ikke første gang, at der rapporteres om hyppige gengangere på landets testcentre. Ifølge B.T. har én person fra Region Midtjylland ladet sig teste to-tre gange om ugen og nærmer sig nu op mod 100 podninger i alt.

En anden årsag til den øgede ventetid er, at Statens Serum Institut (SSI), der analyserer coronatests fra folk uden test-henvisninger, er presset på kapaciteten og ikke kan nå at analysere de mange prøver.

Stigende antal test

Antallet af folk, som har besøgt landets testcentre, har været støt stigende siden august, og i september er der for første gang udført mere end 50.000 daglige prøver. Ifølge Magnus Heunicke er det et tal, man nu arbejder på at øge til 70.000-80.000.

Men spørger man Stephanie Lose, så vil det næppe ændre, at der fortsat vil være en kapacitetsproblem.

- Jeg kan godt være i tvivl om, at selv hvis vi øger kapaciteten med yderligere 20.000-30.000 test, om det vil være nok til at imødekomme den efterspørgsel, der er. De eksempler, vi ser, på testkrav til bryllupsgæster og 1.000 fodbolddrenge er heller ikke en smart måde at bruge kapaciteten på, siger Stephanie Lose til Berlingske.

Det seneste døgn er der testet 22.159 personer.

I alt er der udført mere end 3,5 millioner tests herhjemme, viser tal fra SSI.