Samfund

322 kvinder protesterer mod sexisme i dansk politik

I et nyt initiativ beretter kvinder om oplevelser med sexisme og overgreb i de politiske partier.

322 kvinder, der alle er nuværende eller tidligere medlemmer af et politisk parti, sender nu et opråb om sexisme i politik.

Det sker i et debatindlæg rettet direkte til ledelserne i de politiske partier.

I debatindlægget, der bringes i Politiken, beretter de 322 kvinder om et stort omfang af sexisme og fysiske krænkelser til politiske møder, på Christiansborg og i sociale sammenhænge i partierne.

- Det skal være slut nu, partierne må en gang for alle erkende problemet og skride til handling, skriver kvinderne.

79 beretninger

79 af dem har valgt at dele deres beretninger om oplevelser med sexisme og overgreb i partierne. Kvinderne fremstår anonyme, men Politiken kender deres identitet.

- Én blandt os har oplevet at få en finger stukket op i skridtet af et folketingsmedlem til et landsmøde under festen, hvor hun dansede med en anden partifælle. De fandt det begge vældigt morsomt, lyder én af de 79 beretninger, som Politiken bringer.

Bag initiativet står fire kvinder, der har indsamlet 322 underskrifter som et opråb om sexisme og krænkelser i dansk politik.

Underskrifterne er indsamlet blandt nuværende og tidligere medlemmer af stort set alle politiske partier repræsenteret på Christiansborg.

- Det var voldsomt. Vi kunne bare sidde og se det vokse i vores hænder, fortæller Camilla Søe, medlem af Venstre, fra initiativgruppen til Politiken.

Mange af beretningerne er aldrig blevet anmeldt eller viderefortalt. Det kan skyldes, at kvinderne føler loyalitet mod deres partier, lyder det fra initiativgruppen.

Reaktioner

På Christiansborg er de politiske ledere, Politiken har talt med, chokerede over mængden og voldsomheden i flere af beretningerne.

- Det er en bølge, der kører, og det er tydeligt, at der er nogle oplevelser, som har været undertrykte i politik, siger Alex Vanopslagh, Liberal Alliances leder.

- Det, der kommer bag på mig, er de meget voldsomme hændelser, der bliver beskrevet, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Tilsvarende udmeldinger kommer fra De Radikale og Socialdemokratiet ifølge Berlingske.

- Jeg kan ikke få luft. Jeg vidste det godt, jeg synes, jeg har kæmpet, men jeg er alligevel dybt rystet. Alle skal læse de her vidnesbyrd, før de siger mere. Og ingen skal nogensinde bede de her kvinder om at holde kæft igen. Aldrig!, skriver De Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, i et tweet.

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund, er ligeledes chokeret over de mange beretninger om sexisme.

- Forfærdelige og chokerende vidnesbyrd om trusler, overgreb og afstumpethed. Må de blive et vigtigt bidrag til et endeligt opgør med en bizar adfærd i dele af dansk politik, skriver han i et tweet.