GO'

Tre kvinder udfordret i video-eksperiment - gik tur alene i mørket

Jo flere gange man gør noget, man er bange for, des mindre skræmmende bliver det, lyder det fra professor i psykologi.

Da Sine Persson Kreinøe sent onsdag aften skulle gå to kilometer alene gennem København, var hun tæt på at få et angstanfald.

- Det er godt nok ikke så rart, det her, lød det, da hun åbnede lågen ind til Ørstedsparken i København.

Hun er en blandt mange kvinder, som bliver utrygge, når de går alene gennem byen i de mørke nattetimer.

Jeg følte mig meget utryg med hende, da jeg så videoen

Peter Persson Kreinøe, far til forsøgsperson

I et eksperiment i ‘Go’ aften LIVE’ blev Sine Persson Kreinøe, Maja Strodel Andersen og Julie Moberg sendt alene ud på en to kilometer lang rute gennem København mellem klokken 21.00 og 23.00 onsdag aften.

Turen optog de på et kamera for at vise, hvordan de ville reagere. Du kan se optagelserne øverst i artiklen.

- Hvis jeg ikke havde gået med kamera, og det ikke var et eksperiment, så havde jeg aldrig gået den tur alene, fortæller Julie Moberg til det kamera, hun gik med.

Det gik eksperimentet ud på

De tre kvinder fortæller blandt andet til kameraet, hvordan de er bange for at tage offentlig transport efter klokken 20.00, at de tænker over deres påklædning, når de går alene, og hvordan de forbereder sig på at kunne forsvare sig selv med nøgler og spray-deodoranter, hvis nogen skulle overfalde dem.

Og det påvirker Peter Persson Kreinøe, der er far til Sine Persson Kreinøe, at høre:

- Jeg følte mig meget utryg med hende, da jeg så videoen, lyder det fra ham.

Sammen med Maja Strodel Andersens ven og Julie Mobergs kæreste fik han efterfølgende lov til at se videoerne fra kvindernes ture i København.

De tre mænd er alle tre overraskede over, hvor utrygge de tre kvinder føler sig i videoerne.

Peter Persson Kreinøe kender selv til, at man er mere opmærksom i mørket:

- Jeg skulle gå ned på en parkeringsplads i går. Jeg plejer ikke at være bange for mørke, men man kigger sig lidt over skulderen, når man hører nogle lyde. Ikke fordi jeg behøver at være bange, men jeg er jo også en mand. Måske det er forskellen, siger han i ‘Go’ aften LIVE’.

Professor: Frygten ligger i urmennesket

At der kan være en forskel på mænd og kvinders tryghed i mørket, viser en undersøgelse fra 2019.

I en Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken svarede 54 procent af kvinderne, at de helst undgår at færdes alene i byen om aftenen eller natten.

Kun 21 procent af mændene svarede det samme.

Det er dog kun fem procent af kvinderne og seks procent af mændene, der rent faktisk oplevede at føle sig truet i nattelivet i året op til undersøgelse blev foretaget.

Jo flere gange man gør noget, man er bange for, jo mindre skræmmende bliver det

Henrik Høgh-Olesen, professor ved Psykologisk Institut, Aarhus Universitet

For Sine Persson Kreinøe, Maja Strodel Andersen og Julie Mobergs vekommende er de bange for alt fra overfald til voldtægt.

Men det stikker dybere end det, lyder det Henrik Høgh-Olesen, der er professor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.

Det at være bange for mørket, eller mere præcist hvad der gemmer sig i mørket, er biologisk indkodet i mennesket.

Det er et naturligt beredskab mennesker har for mørket. Det stammer fra urmenneskernes frygt for rovdyrene om natten, fortæller han. I dag er frygten i højere grad erstattet med vores fantasi og sommetider irrationelle frygt.

- Vi forestiller os, at der kan ske alt muligt. At voldtægtsmanden ligger derude og venter, lyder det fra professoren.

I modsætning til dyrene har vi mennesker fået "symbolske rovdyr", som er ting vi frygter i mørket, og der adskiller vi os, fortæller Henrik Høgh-Olesen

- Dyr er ikke abstrakt bange for fare. Det kan mennesket være. En hjort har ingen fantasi, de reagerer kun på lyde og lugte, siger han.

Afstemning

Føler du også en utryghed, når du går alene om aftenen?

Selvom mørket 'trigger' uden rationelle grunde, som Henrik Høgh-Olesen beskriver det, mener han, at det er godt at udfordre sig selv og sin angst:

- Jo flere gange man gør noget, man er bange for, jo mindre skræmmende bliver det, lyder det.

Han råder til, at man tænker positive tanker og altid har en telefon i lommen, så man kan ringe til nogen, hvis man bliver utryg i mørket.

Vil have ‘pink’ natteravne

Sine Persson Kreinøe, Maja Strodel Andersen og Julie Moberg føler ikke, at det er en irrationel frygt, de har:

- Jeg har ikke oplevet noget eller været udsat for noget overgreb, men jeg kender da folk, der har været udsat for forfærdelige ting. Så det er jo tanken om, at det kunne ske for mig, der gør mig utryg, fortæller Julie Moberg.

De tre piger har alle oplevet seksuelle tilråb, eller at mænd i nattelivet har taget fat i dem, og det er med til at gøre dem utrygge - også selvom der er andre mennesker omkring dem.

Og det har givet de tre kvinder en god idé, synes de selv.

De vil lave en Facebook-gruppe, der skal hedde ’Pink natteravne’, hvor kvinder skal hjælpe hinanden med at føle sig mere trygge i nattelivet.

Det ville gøre en forskel for Sine Persson Kreinøe.

- Jeg tror hvert fald, at man vil føle sig tryg ved at vide, at der faktisk var nogle derude, der virkelig har ens ryg. At der også er nogle, man ved, at man kan kontakte, hvis der sker noget, siger hun.

Se eksperimentet med Sine Persson Kreinøe, Maja Strodel Andersen og Julie Moberg i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY