Coronavirus

Par skal vælge 19 gæster fra inden søndag - og restauratør forudser fyringer

Conni og Emil vil først afsløre navnet på deres lille dreng til hans barnedåb på søndag. Conni Stjerne-Wennergaard.
TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Det udvidede forsamlingsforbud betyder, at arrangementer skal aflyses eller formindskes. Det er hårdt for både restauratører og private.

Conni og Emil Stjerne-Wennergaard forsøgte i syv år, før de blev gravide. For fire måneder siden blev de forældre til en dreng.

Planen var, at det skulle fejres på søndag med barnedåb med soft ice, helstegt pattegris og 69 gæster. Men nu - efter fredagens pressemøde - er fest-planerne blevet noget amputerede.

For gæstelisten skal skrumpe, fordi forsamlingsforbuddet er udvidet. Fra lørdag er det således forbudt at være mere end 50 personer til private arrangementer.

De nybagte forældre var i gang med at dække bordene til barnedåben, da beskeden ramte dem. Og nu skal 19 gæster skæres fra.

- Det er sindssygt hårdt, for vi har inviteret folk, fordi vi gerne vil se dem. Vi giver folk til i morgen middag, og så bliver det ud fra, hvem har vi mindst med at gøre i dagligdagen, siger Conni Stjerne-Wennergaard.

- Vi skruer ned for festen

Grunden til, at forsamlingsforbuddet fra i morgen gælder alle er, at det er fester, som driver smittespredningen, lød det fredag fra direktøren for Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri.

- Vi skal have bremset smittespredningen nu, sagde hun under pressemødet.

Også sundhedsminister Magnus Heunicke (S) udpegede festlige sammenkomster til der, hvor smitten skulle stoppes. Blandt andet blev det fremhævet, at sundhedsmyndighederne har set eksempler på, at op til 60 personer er blevet smittet til én enkelt fest.

- Vi skruer ned for festerne for at holde andre dele af samfundet åbent, sagde han.

- Det er beklageligt for dem, der holder fester, men folk er nødt til at skære ned på gæstetiltagene.

Fyringer på vej

Conni og Emil Stjerne-Wennergaard er særligt ærgerlige over, at meldingen om de strammere restriktioner har ramt så sent.

- De kunne have gjort det mandag eller onsdag, så kunne vi have handlet på det, siger Conni Stjerne-Wennergaard.

Og samme melding kommer fra Michael Bay Olsen, der er indehaver af restaurant Furesøbad.

- Det er meget frustrerende, og det kommer for sent – vi skulle have haft det at vide i går eller noget, for så havde vi haft mulighed for at reagere på det, siger han.

I denne weekend var planlagt en stor barnedåbsfejring på hans restaurant med 65 gæster, og de aflyste arrangementer og kuverter betyder al sammen tabt omsætning for restauratøren.

- Jeg har lidt på fornemmelsen, at jeg på mandag skal til at fyre personale, siger han.

Kompensationer udvides

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) rakte under pressemødet hånden ud til folk som Michael Bay Olsen, da ministeren fortalte, at kompensationsordningerne bliver udvidet og forlænget.

Således bliver cateringfirmaer, restauranter og teltudlejere fremover omfattet af de politiske hjælpepakker.

- Vi forstår godt, at I er ramt, og at det er svært lige nu. Og derfor vil jeg også allerede sige i dag, at vi lægger op til, at kompensationsordningerne udvides. På den måde skaber vi mere samtidighed mellem restriktioner og skærpelser og kompensationer, lød det fra Simon Kollerup.

Højeste antal smittede

Udvidelsen af forsamlingsforbuddet er et i en række restriktioner, som myndighederne har forlænget til den anden side af efterårsferien for at bremse smitten.

Fredag blev der registreret 678 nye, danske smittetilfælde - det højeste nogensinde. Og at smitten skal bremses, har restauratøren fin forståelse for.

- Jeg har stor forståelse for, at vi skal passe på hinanden. Men det er bare ikke alt det, der sker, jeg forstår, siger Michael Bay Olsen