Coronavirus

Fem råd til en coronasikker fest

Forsamlingsforbuddet på 50 personer gælder nu også private arrangementer.

Fester driver smitten. Sådan lyder det fredag aften fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.

Her introducerede han nye restriktioner for private arrangementer og en forlængelse af de eksisterende frem til 18. oktober.

Det betyder, at forsamlingsforbuddet på 50 personer nu også vil gælde for private arrangementer fra lørdag klokken 12.

Festen bør ifølge anbefalingerne lukke og slukke senest klokken 22, og inden du lukker gæster ind, skal du sikre dig, at alle er raske og symptomfrie.

Håbet er at begrænse smitterisikoen ved private arrangementer. Sundhedsstyrelsen har udgivet en række anbefalinger til, hvordan du kommer gennem festen uden at starte nye smittekæder.

TV 2 har samlet en stribe af rådene under disse fem punkter:

5 coronavenlige festråd

 1. Fire kvadratmeter per person

  En god tommelfingerregel for at beregne pladsen per gæst er at afsætte fire kvadratmeter til hver person. Inviter dog kun så mange, at alle kan holde en meters afstand hele tiden.

  Sæt gerne gæster, der i forvejen har daglig kontakt, ved siden af hinanden under middagen. Dæk op med en meters afstand mellem tallerkener – både til siden og overfor.

  Selvom der er familie og gode venner på gæstelisten, er det en god idé at droppe håndtrykket, krammet eller kindkysset.

 2. Drop buffeten

  Hvis du har gæster til spisning, så undgå den klassiske tag-selv-buffet. Du kan enten portionsanrette maden eller få en eller to til at øse maden op til gæsterne.

  Undgå også gerne fællesskåle med chips og slik. Servér i stedet lækkerierne i små glas, så hver gæst kan få sin egen portion.

 3. Frisk luft og åben himmel

  Coronavirussen smitter lettere i lukkede rum, så hold gerne din fest under åben himmel eller sørg for god udluftning, hvis du ikke har mulighed for at trække gæsterne udendørs.

  Gør grundigt rent både inden, under og efter arrangementet. Sørg især for at afspritte kontaktpunkter, som mange rører ved - eksempelvis dørhåndtag, gelændere, bordkanter, oplukkere og lyskontakter.

 4. Skru ned for promillen

  Jo mere alkohol, du og dine gæster indtager, jo større er sandsynlighed for, at I glemmer at holde afstand og spritte af.

  Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at et par gæster holder sig ædru, så de kan hjælpe med at huske på de generelle anbefalinger. Slå også gerne på glasset i løbet af aftenen og mind gæsterne om at tage hensyn.

 5. Gem fællessangen til en anden dag

  En fællessang kan være hyggelig, men kan desværre også øge smitterisikoen. Hvis sangstemmerne alligevel skal smøres under festen, bør man holde to meters afstand – gerne under åben himmel.

  Det er også en god idé at undgå et stort dansegulv med høj musik. Jo højere musikken er, jo tættere står man sammen for at kunne høre hinanden.