Samfund

Efter rekordhøjt smittetal: - Vi bliver nødt til at tage flere tiltag i brug, siger læge

Der er i øjeblikket over 100 indlagte med coronavirus i Danmark. Det kan føre til flere restriktioner, mener afdelingslæge.

I kølvandet på fredagens rekordhøje smittetal har myndighederne indkaldt til pressemøde om coronasituationen i Danmark.

De 678, der er registreret smittet det seneste døgn, er det højeste antal nogensinde, og det er en udvikling, der er kommet tidligere end forventet, fortæller Christian Wejse, ph.d. og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital.

Derfor mener han heller ikke, at danskerne kan komme udenom flere restriktioner.

- Jeg tror, vi bliver nødt til at tage flere tiltag i brug, hvis vi vil have bugt med de stigende smittetal, siger han til TV 2.

Afdelingslægen vil heller ikke afvise, at en nedlukning kan komme på tale igen.

- Det kan blive resultatet, hvis ikke vi begynder at se faldende tal. Det var et af de redskaber, vi så var effektive i foråret. Jo mere vi lukker ned, jo mere afstand vi skaber, jo færre kontakter har vi, og jo mindre kan virussen smitte. Det er et effektivt tiltag, og det kommer vi til at se, tror jeg.

Smitteopsporing er det stærkeste redskab

Ifølge Christian Wejse er der dog andre redskaber i værktøjskassen, når det kommer til at dæmme op for smitten.

- Vi kan skrue op for smitteopsporingen. Det er simpelthen det stærkeste redskab, vi har, siger han.

Afdelingslægen mener, at det mest effektive at gøre lige nu er, at få fat i alle de 678 smittede fra det seneste døgn og sørge for, at de bliver testet og isoleret, så de ikke smitter andre.

- For det er sådan, man bekæmper en epidemi. Det er smitteopsporingen, der skal have virkelig mange muskler nu, hvis vi skal det her til livs, siger han.

Ministre og politi deltager

I alt er der 101 personer indlagt i Danmark med coronavirus. Heraf er 25 på en intensivafdeling, mens 9 er i respirator, oplyste de seneste tal fra Statens Serum Institut fredag.

På pressemødet, der bliver afholdt i Eigtveds Pakhus klokken 17.00, vil myndighederne fortælle, hvad det betyder for situationen i Danmark.

Blandt deltagerne er:

  • Sundheds- og ældreminister - Magnus Heunicke (S)
  • Erhvervsminister - Simon Kollerup (S)
  • Direktør for Sundhedsstyrelsen - Søren Brostrøm
  • Direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed - Lykke Petri
  • Rigspolitichef - Thorkild Foged