Coronavirus

Lærere og pædagoger vil foran i testkøen: Vi er nået en kritisk grænse

Lange ventetider på coronatest giver personalemangel på skoler og i daginstitutioner. Det kan ende med, at børn må sendes hjem.

Lidt snue, hoste eller en snottet næse. Der skal ikke mere til end symptomer på almindelig efterårsforkølelse, før personalet på landets skoler og daginstitutioner hjemsendes med besked om at få foretaget en coronatest.

Det skaber personalemangel, og situationen er nu så kritisk, at pædagogernes fagforening, BUPL, sammen med Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen og Lederforeningen i BUPL henvender sig direkte til regeringen med ønske om at komme foran i køen til coronatest. Det skriver Jyllands-Posten.

- Vi har mange steder nået en kritisk grænse for, hvor tyndt vi kan smøre det faglige personale ud, lyder det i et brev, som er adresseret til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Det er særligt de lange ventetider på coronatest og svar, som presser skoler og dagtilbud.

Lang ventetid

Når lærere og pædagoger hjemsendes, må de ofte hives ud af vagtplanen i flere dage. I nogle tilfælde helt op til halvanden uge, fordi ventetiden på både test og svar er meget lang.

- Udfordringen er, at vi lige nu har raske kolleger, som går derhjemme og venter på test og derefter venter på svar. Det giver rigtig meget fravær, siger BUPL’s formand, Elisa Rimpler, til TV 2.

Ventetiden på en coronatest har været et brandvarmt emne længe. Det er regeringens ambition, at man skal kunne blive testet inden for 24 timer og få svar på prøven senest efter 24 timer.

En gennemgang af tiderne på hjemmesiden coronaprøver.dk, som blev foretaget af TV 2 onsdag, viser dog et noget andet billede.

På bare 6 ud af landets 46 teststeder er ventetiden på at blive testet under et døgn. På 15 af stederne er der mindst 4 dages ventetid.

I forhold til ventetiden på testsvar kan der gå op til 72 timer.

Store konsekvenser for børnene

Ifølge Elisa Rimpler gør den lange ventetid det svært at få hverdagen til at hænge sammen på landets skoler og daginstitutioner.

Det går ud over den grundlæggende pædagogiske opgave med at sikre, at børnene trives, lærer og udvikler sig.

Derudover er der ekstra hårdt brug for medarbejdere i en tid med meget strenge krav til rengøring og forebyggende arbejde, siger hun.

Hvis ikke, der snart sker ændringer, frygter Elisa Rimpler, at personalemanglen resulterer i, at børn må hjemsendes.

- Det kommer til at betyde, at vi nogle steder må reducere antallet af børn, eller forkorte tidsrummet, hvor børnene kan være i institutionen, siger hun.

Lige nu forsøger man at løse situationen ved at bruge vikarer, men det er ifølge Elisa Rimpler en særdeles uholdbar situation.

Politisk uenighed

Fra organisationernes side er udmeldingen klar, men politisk er der uenighed.

Umiddelbart tegner det ikke til, at regeringen vil gøre det hurtigere for lærere og pædagoger at blive testet.

I en skriftlig kommentar til TV 2 oplyser Sundheds- og Ældreministeriet, at Danmark i forvejen er blandt de lande, som tester mest i forhold til indbyggertal, og at kapaciteten fortsat udbygges, så ventetiderne kan holdes nede.

Martin Geertsen, Venstres sundhedsordfører, mener heller ikke, lærere og pædagoger skal foran i systemet, men opfordrer i stedet regeringen til at fremlægge en handlingsplan for et styrket testsystem.

- Jeg forstår udmærket, at forskellige grupper i samfundet ønsker at komme forrest i køen til test. Men den situation opstår jo kun, fordi testkapaciteten grundlæggende er for lille, siger han til Ritzau.

Per Larsen, sundhedsordfører for de konservative, mener derimod, at det giver god mening, at faggrupper som pædagoger og lærere kan komme foran i køen.

Ifølge ham er det afgørende, at daginstitutionerne ikke bliver nødt til at lukke, fordi personalet er hjemsendt for at vente på svar på test.

På nuværende tidspunkt er det kun sundhedspersonale og medarbejdere i andre samfundskritiske funktioner, der kan komme foran i køen.