Coronavirus

Skoler og dagtilbud vil have lærere og pædagoger foran i testkøen

Mange steder har nået en kritisk grænse for, hvor tyndt personalet kan smøres ud, mener skoler og dagtilbud.

Det kan mærkes i skoler og daginstitutioner, at coronavirusset er blusset op igen i samfundet.

Derfor beder de i et brev til flere ministre om, at deres ansatte kan komme foran i køerne, når der skal testes for coronavirus, ligesom mange sundhedsansatte og andre med samfundskritiske funktioner kan.

Det skriver Jyllands-Posten.

Pædagogernes fagforening, Bupl, står bag brevet i fællesskab med Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen og Lederforeningen i Bupl.

De oplever, at når ansatte snøfter eller hoster, skal de ud af vagtplanen og er hjemsendt, til de er blevet coronatestet. Men ventetiderne på at få en test er lange, og derfor er en række medarbejdere sat ud af spillet i mange dage.

- Vi har mange steder nået en kritisk grænse for, hvor tyndt vi kan smøre det faglige personale ud, skriver de i brevet, som er stilet til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Mange institutioner må ifølge Elisa Rimpler, der er formand for pædagogerne, hente vikarer ind, mens de fastansatte sidder hjemme og venter på en testtid.

- Det går ud over den pædagogiske opgave med at sikre, at børnene trives, lærer og er i god udvikling, for det kræver en kontinuerlig indsats og faste folk, siger hun til Jyllands-Posten.

Hun påpeger, at vi er på vej ind i efteråret, der typisk er en tid med mange snotnæser og forkølede unger i institutionerne. Det kan forveksles med coronasymptomer.

Hvis de ansatte skal vente hjemme længe, kan det i sidste ende få en betydning for, hvor mange børn institutionerne kan tage ind, vurderer Elisa Rimpler.

- Hvis vi skal se på, at vores faste medarbejdere skal sidde hjemme og vente, ender vi med at må reducere antallet af børn, som kan komme i institutionen, eller korte åbningstiden.

- Det går ud over det øvrige arbejdsmarked, som så ikke har sine medarbejdere på job, fordi de skal være mere hjemme hos børnene, siger hun til Jyllands-Posten.

Sundhedsministeriet oplyser onsdag til avisen, at Danmark er blandt de lande, der tester mest set i forhold til indbyggertallet.