Coronavirus

Nye retningslinjer truer halloween

Arkivfoto.  Mads Joakim Rimer Rasmussen / Scanpix Denmark

Halloween står for døren, men traditionerne er forbundet med risici. En ekspert kommer med bud på, hvordan man kan gøre det mere sikkert.

Om lidt over en måned har oktobermørket fået godt fat, og der står udskårne græskar foran mange hoveddøre for at markere den amerikanske højtid halloween. En højtid, som danskerne i stor stil har taget til sig.

Men tirsdag meldte det amerikanske center for sygdomskontrol og forebyggelse (CDC) de første retningslinjer for de kommende højtider i USA, herunder halloween, ud.

Og det er med dårligt nyt til de udklædte amerikanske børn, der havde set frem til at gå fra dør til dør for at få slik i stedet for at lave ballade. For ligesom det gælder med halloweenfester, så advarer centeret på sin hjemmeside mod at gå fra dør til dør.

Årsagen er selvfølgelig risiko for smittespredning med coronavirus.

Samtidigt understreger de, at udklædningsmasker ikke kan erstatte mundbind, og at brug af maske over et mundbind kan give vejrtrækningsproblemer.

Til gengæld kan man ganske roligt bevæge sig ud i nogle klassiske græskarudskæringer, oppyntning af hjemmet og udendørs skattejagter, da det betragtes som værende i kategorien lav risiko.

To råd fra dansk ekspert

Halloween er de seneste år blevet mere populært end fastelavn, i hvert fald hvis man opgør det ud fra salget i detailhandlen, og for mange børn er netop jagten fra hus til hus efter "slik eller ballade" netop højdepunktet.

Men i år bør man holde sig til en velkendt gruppe. Det mener professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen.

- Man skal sørge for at begrænse dem, man besøger, til for eksempel at være ens klassekammerater og deres forældre, så man holder sig inden for de cirkler, man ellers bevæger sig i, siger professoren.

Hans råd er, at man undlader at banke på hos naboerne, hvis ikke det er nogen, man ellers omgås. Særligt hvis ens naboer er i en risikogruppe.

Men risikoen stopper ikke der. For hvis man har planlagt at aflægge andre fra børnehaven eller klassen et besøg i jagten på halloween-slik, bør man kun servere slik, der er pakket ind.

- Slikket skal helst være noget, der er pakket ind i noget, som man fjerner, inden man spiser det, siger Allan Randrup Thomsen.

Sundhedsstyrelsen peger også på, at portionsanrettet slik er en god idé, men skriver i en mail til TV 2, at der ikke kommer specifikke anbefalinger omkring halloween, men henviser til styrelsens øvrige anbefalinger om sociale arrangementer.

- Det gælder for halloween og alt andet, man overvejer at deltage i socialt, nøjagtig samme anbefalinger som for alt andet: Hold afstand, vask hænder eller sprit af og begræns, hvor mange mennesker, du omgås, skriver Sundhedsstyrelsen i en mail til TV 2.

Opfordring til voksne halloween-entusiaster

Nogle voksne holder også halloween-fester. Der gælder, ligesom med alle øvrige sociale arrangementer, et gennemsyrende råd fra Allan Randrup Thomsen:

- Du skal holde dig inden for den personcirkel, som du ses hyppigt med og har kontakt til. Du skal tænke over, at hver gang, du inviterer til sådan et arrangement, er der en risiko forbundet med det, siger han og tilføjer, at han råder til, at man holder antallet af gæster så lavt som muligt.

For nylig afholdt et par en 40-års fødselsdag, hvor værterne havde forsøgt at gøre festen sikker. Der var individuelle snacks og sprit på bordene.

Efterfølgende er 45 ud af 66 gæster blevet testet positiv for coronavirus.