Coronavirus

Lange ventetider på tests - ikke tilfredsstillende, siger flere partier

Den samlede testkapacitet bliver prioriteret i hovedstadsområdet, hvor smittetrykket er højest. Det skaber lange ventetider i andre regioner.

De fleste danskere skal væbne sig med en god portion tålmodighed, hvis de vil have taget en coronatest uden at have symptomer på covid-19.

På bare seks ud af landets i alt 46 teststeder er ventetiden for at få stukket en vatpind i halsen under ét døgn.

Men på 15 af stederne er der mindst fire dages ventetid på en test. Det viser en gennemgang af tiderne på hjemmesiden coronaprøver.dk onsdag.

Landet over er der store regionale forskelle på, hvor hurtigt danskerne kan blive testet for coronavirus, hvis man er rask og bliver testet i det såkaldte 'samfundsspor'.

I Aabenraa er ventetiden for nuværende på en coronatest eksempelvis hele otte dage, mens den tilsvarende er én uge i Horsens.

Esbjerggenserne kan dog 'nøjes' med en ventetid på fire dage, skriver TV Syd.

Situationen er ganske enkelt uholdbar. Ventetiderne skal ned

Martin Geertsen, sundhedsordfører Venstre

Øget ventetid

Også på Fyn skal personer, der ønsker at blive testet for coronavirus, men som ikke udviser symptomer på sygdommen covid-19, være ekstra tålmodige.

Ventetiderne for de fynske testscentre er lige nu stigende, skriver TV 2 Fyn.

- Der er flere steder tre til fire dages ventetid - nogle steder mere. Den lange ventetid er for dem, der er raske, men gerne vil testes, forklarer Kurt Espersen, der er koncerndirektør i Region Syddanmark.

Han slår samtidig fast, at nære kontakter til en smittet person altid testes dagen efter.

Det vil ske via det såkaldte 'sundhedsspor' på hospitalerne.

Hvad er forskellen på sundheds- og samfundssporet?

  • Sundhedssporet er organiseret under regionen og podningerne foretages i regi af de tre akuthospitaler.
  • Samfundssporet er organiseret under Statens Serum Institut (SSI), og test foretages i regi af Testcenter Danmark.

Kilde: Sundhed.dk

Kapacitet rykket til hovedstaden

Årsagen til den øgede ventetid er ifølge TV 2 Fyn, at Statens Serum Institut (SSI), der analyserer coronatests i 'samfundssporet', er presset på kapaciteten og ikke kan nå at analysere de mange tests.

Det skyldes blandt andet, at København og omegnskommunerne for nuværende bliver prioriteret højest som følge af den store stigning i antal af smittede personer den seneste tid.

Derfor er dele af den samlede kapacitet for Testcenter Danmark rykket til hovedstadsområdet, hvor smittetrykket i øjeblikket er højest.

Mandag måtte borgerne i Horsens stå i massiv kø og vente i flere timer for at blive testet for coronavirus. Mange måtte endda gå forgæves på grund af den nedsatte testkapacitet.

En anden årsag til de øgede ventetider er, at nogle danskere benytter sig af de frie og ubegrænsede testmuligheder i 'samfundssporet'.

Ifølge B.T. har én person fra Region Midtjylland ladet sig teste to-tre gange om ugen og nærmer sig nu op mod 100 podninger.

Politisk pres på regeringen

Regeringen og Folketinget har som målsætning, at 80 procent af befolkningen skal have adgang til at få foretaget en coronatest inden for et døgn.

Flere af Folketingets partier er utilfredse med den nuværende situation med lange ventetider og ønsker handling fra regeringens side.

- Det er ikke tilfredsstillende, at vi har så lange ventetider. Vi har lavet en plan for genåbningen, hvor forudsætningen var, at der var testkapacitet nok her i efteråret, siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for De Konservative.

Venstre og SF ønsker ligeledes, at ventetiderne for en coronatest bliver forkortet.

- Situationen er ganske enkelt uholdbar. Ventetiderne skal ned, siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

Kirsten Normann Andersen, der er SF's sundhedsordfører, mener, at de lange ventetider kan betyde, at danskerne afholder sig fra at blive testet.

Skadeligt for samfundsøkonomien

Længden af de nuværende ventetider er ifølge Dansk Erhverv skadelig for samfundsøkonomien.

- Det er et meget stort problem både for danske virksomheder og den enkelte ansatte. Det går ud over muligheden for at passe sit arbejde, siger administrerende direktør Brian Mikkelsen.

Det seneste døgn er der i alt foretaget 57.707 coronatests i Danmark.

Antallet af tests har været stødt stigende siden august, og i september er der for første gang udført mere end 50.000 daglige prøver.

I alt er der udført mere end 3,5 millioner tests herhjemme, viser tal fra SSI.