Coronavirus

Har vi overvurderet effekten af håndsprit? Ja, mener eksperter

Håndsprit (Arkivfoto). Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Afstand er et af de bedste våben mod coronavirus, lyder det fra flere eksperter.

I flere måneder har danskerne vasket hænder og sprittet af. Nogle så meget, at deres hænder er blevet ødelagte af det.

Faktisk er vi et af de folkefærd, der har størst fokus, på lige netop den gode håndhygiejne.

Men måske har vi haft for stort fokus på håndhygiejne og for lidt fokus på at holde afstand.

Det mener flere eksperter, som TV 2 har talt med.

En af dem, der sætter spørgsmålstegn ved effekten af håndhygiejne i bekæmpelsen af coronavirus, er professor i virologi på Aarhus Universitet, Søren Riis Paludan. Han luftede første gang sin kritik i Berlingske.

- Man kan sagtens sige, at håndsprit virker meget lidt, og at vi ikke skal overvurdere effekten af håndsprit. Det er afstanden, der gør det meste, siger Søren Riis Paludan til TV 2.

Allan Randrup, der er professor i virologi ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, er enig.

Han mener, at man kan sætte spørgsmålstegn ved den store fokus på håndhygiejnen i bekæmpelsen af coronavirus.

- Håndhygiejne er vigtigt, men ikke ligeså vigtigt som at holde afstand, fortæller han til TV 2.

Forskningschef og ledende overlæge på Nordsjællands Hospital, Lea Kølsen Fischer, understreger over for TV 2, at god håndhygiejne er rigtig vigtigt i bekæmpelsen af alle virusser, men peger også på, at lige præcis med coronavirussen har afstand størst effekt.

- Hvis man ser på effektiviteten af de forskellige smitteforebyggende tiltag i forhold til coronavirus specifikt, er afstand, rigelig luftcirkulation og for eksempel udendørs ophold vigtigere end håndhygiejne.

Danskerne dårlige til at holde afstand

Eksperternes udtalelser kommer, bare få dage efter at et nyt, stort dansk forskningsprojekt viste, at danskerne er det folkefærd af de adspurgte, som går mest op i håndhygiejne.

Samme undersøgelse viste også, at danskerne var dem, der var dårligst til at holde afstand.

I undersøgelsen bliver Danmark sammenlignet med syv andre vestlige lande, og danskerne er de bedste til at håndhæve håndhygiejne. De andre lande er Tyskland, USA, Italien, Sverige, Storbritannien, Frankrig og Ungarn.

Smitter gennem små dråbepartikler

Ingen af de tre eksperter, som TV 2 har talt med, vil anbefale, at man stopper med at spritte af og vaske hænder.

Hvad er SARS-CoV-2 og hvad er covid-19

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Men de sætter spørgsmålstegn ved effekten af det.

Søren Riis Paludan og Allan Randrup Thomsen peger begge på The US Center for Disease Control and Preventions (CDC) seneste retningslinjer. CDC har ansvaret for blandt andet smitsomme sygdomme i USA.

I de amerikanske retningslinjer står der nu blandt andet, at virus primært spreder sig fra person til person og ikke fra overflade til person.

Og den del er afgørende for vores forståelse af, hvordan virus spredes, mener Lea Kølsen Fischer.

- Vi lærer hele tiden nyt i forhold til coronavirus, og vi er de seneste måneder blevet en hel del klogere på, hvordan virus smitter igennem små dråbepartikler i luften, hvorfor fysisk afstand er blevet vigtigere og vigtigere i forhold til forebyggelse af smitte, siger hun.

- Lille risiko for at blive smittet fra overflader

Oveni at det nu ser ud til, at coronavirus primært smitter via luften og fra menneske til menneske, har et meget omtalt forskningsresultat fra april mødt kritik.

Af forskningsresultatet fremgik det blandt andet, at coronavirus kunne forblive smitsom på forskellige overflader i op til 72 timer.

Men med til den historie hørte, at den mængde af virus, der blev brugt på overfladerne i forsøget var unaturligt stort. Det er en kritik som blandt andet professor i mikrobiologi ved det amerikanske Rutgers University, Emanuel Goldman, har rejst i det store lægetidsskrift The Lancet.

- Efter min mening er sandsynligheden for smitte fra livløse overflader meget lille, skriver han blandt andet.

Undrer sig over Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Netop fordi vi er blevet klogere på, hvordan coronavirus smitter, mener både Allan Randrup Thomsen og Søren Riis Paludan, at det er forkert, at Sundhedsstyrelsen i flere måneder har anbefalet håndhygiejne over afstand.

I sin publikation ’COVID-19: Forebyggelse af smittespredning’ fra 9. juli, skriver Sundhedsstyrelsen:

Det vigtigste i forebyggelse af smittespredning er i prioriteret rækkefølge:

  1. Isolation af personer med symptomer samt opsporing af nære kontakter
  2. Hygiejne med fokus på hosteetikette, håndhygiejne og kontaktpunkter
  3. Kontaktreduktion med fokus på afstand, hyppighed, varighed og barrierer

- Jeg mener, at det er mærkeligt, at vi har håndhygiejne før afstand, lyder det fra Søren Riis Paludan, mens Allan Randrup tilføjer:

- Jeg er ikke enig i deres prioritering.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen i forhold til den kritik, der er blevet rejst, men de henviser til Statens Serum Institut.

Hos Statens Serum Institut mener de, at det er Sundhedsstyrelsen, der skal svare på kritikken, der bliver rejst, og henviser derfor tilbage til dem.