Coronavirus

Fritidsklub trodser myndighederne og sender 42 børn på tur til Lalandia

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra børne- og undervisningsministeren. Ifølge ministeriet bør alle sociale arrangementer i fritidsklubber aflyses.

- Vi er rystede over det. Det kommer meget bag på os, at de vælger at gennemføre turen.

Sådan siger Pernille Biegel til TV2 ØSTJYLLAND om den mail, hun modtog tirsdag eftermiddag.

I mailen står der, at den fritidsklub, som Pernille Biegels datter går i, har valgt at gennemføre den årlige tur til Lalandia.

Jeg synes ikke vi fralægger os ansvaret, og vi har ikke mulighed for at flytte turen ifølge Lalandia

Henrik Friis, daglig leder for fritidsklubben Liffen

Den bliver efter planen gennemført fra fredag til søndag i denne uge for i alt 42 børn på femte klassetrin på Lystrup og Elsted Skole nord for Aarhus.

Mailen fra fritidsklubben Liffen kan læses herunder:

Går imod myndighedernes anbefaling

Beslutningen fra Fritidsklubben Liffen om at sende 42 børn afsted til Lalandia står i skarp kontrast til myndighedernes anbefalinger om, at blandt andet dagtilbud bør aflyse alle sociale arrangementer.

Det sker på baggrund af det øgede antal smittede med covid-19 i store dele af Danmark.

I et brev fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil dateret 22. september til landets skole- og institutionsledere lyder det blandt andet:

- Alle sociale arrangementer bør aflyses i forbindelse med skoler, fritidstilbud og ungdomsuddannelser. Der bør således ikke holdes sociale arrangementer eller arrangementer i forbindelse med skoledagen eller uden for almindelig skoletid fx klassefester og fælles morgenmad. Derudover anbefales det også at aflyse lejrskoler og studieture, da det i disse sammenhænge er vanskeligt at efterleve og opretholde krav og anbefalinger om hygiejne og afstand. Tiltagene er foreløbig gældende til den 4. oktober 2020.

Forkert signal

- Det er rystende, at klubben vælger at gå imod de her anbefalinger, når skolerne ikke engang må tage på lejrtur, siger Pernille Biegel til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Vi vælger at lytte til sundhedsmyndighedernes anbefalinger privat, og nu står vi med en klub, der vælger at tage afsted. Det sender et helt forkert signal til børnene.

TV2 ØSTJYLLAND har forholdt kritikken for fritidsklubben Liffen.

Henrik Friis, der er daglig leder, mener ikke, at klubben gør noget forkert, da man har rådført sig med forældrene og forældrebestyrelsen.

- Jeg synes ikke, vi fralægger os ansvaret, og vi har ikke mulighed for at flytte turen ifølge Lalandia. Vi giver forældrene muligheden for at få pengene retur, og så må de selv vælge. Størstedelen af forældrene ønsker at sende børnene afsted, siger han.

Vores datter er rigtig ked af det. Hun har set frem til den her tur meget længe

Pernille Biegel, mor til pige på fritidsklubben Liffen

Lederen oplyser, at fritidsklubben har mødt opbakning til badelandet fra alle på nær seks forældrepar.

Pernille Biegel tilhører den del, der har valgt at lade barnet blive hjemme.

- Vores datter er rigtig ked af det. Hun har set frem til den her tur meget længe. Men vi har snakket med hende om corona, og hun kan også godt forstå det, fortæller hun.

Lalandia: For sent at melde afbud

TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med Lalandia og hørt dem, hvorfor de ikke vil tilbagebetale de udgifter, der har været i forbindelse med turen.

- I øjeblikket er det baseret på anbefalinger, og derfor er det vores afbestillingsbetingelser, der træder i kraft, og her skal man melde afbud senest 14 dage i forvejen, fortæller salgs- og marketingsdirektør i Lalandia, Thomas Bahn Jespersen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han forsikrer samtidig, at Lalandia tager alle de forholdsregler, de kan, for at gøre turen så sikker som mulig.

Ingen kommentar fra minister

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i forhold til det udsendte brev og anbefalingerne til landets skole- og institutionsledere på baggrund af situationen med covid-19 i Danmark.

TV 2 ville gerne have spurgt ministeren om, hvordan man som forældre skal forholde sig, hvis en institution - på trods af anbefalingerne - vælger at afholde et socialt arrangement, samt hvorfor institutionerne ikke har fået et decideret forbud - men kun en anbefaling - mod at afholde sociale arrangementer?

Det har onsdag ikke været muligt for børne- og undervisningsministeren at stille op til interview med TV 2.

I stedet henviser ministeriet i en mail til et brev dateret 22. september, som er sendt til forældre til børn i landets større klasser .

Her fremhæver Børne- og Undervisningsministeriet, at der fremgår følgende:

- Du bør aflyse eller melde afbud til alle sociale arrangementer i forbindelse med skole, fritidstilbud og ungdomsuddannelser.